Полша е отменила посещение на израелски представители за намерението им да повдигнат въпроси за реституцията на еврейски имоти, конфискувани по време на Холокоста, съобщава АФП.

"Полша реши да отмени посещението на израелски официални лица, след като израелската страна направи промени в последния момент в състава на делегацията, като заяви, че преговорите ще се съсредоточат главно върху въпросите, свързани с реституцията на собствеността", се казва в изявление на външното министерство на страната.

В него Полша допълва, че делегация начело с Ави Коен-Скали, генерален директор на израелското министерство за социално равенство е трябвало да посети Варшава на 13 май.

Няколко хиляди националисти се събраха в полската столица в събота срещу американски закон за реституция на еврейски имоти, конфискувани по време на Холокоста, въпрос, който се появи преди парламентарните избори по-късно тази година.

Управляващата партия както и центристката и либерална опозиция омаловажават закона, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп през май 2018 г., като настояват, че той няма да окаже влияние върху Полша.

Законът на САЩ за Справедливост за невъзмездените оцелели днес (JUST) - известен като закон 447 - изисква от Държавния департамент на САЩ да докладва пред Конгреса за напредъка на страните, включително Полша, по реституцията на еврейски активи, конфискувани по време на Втората световна война и последиците от нея.

Преди войната, Полша е еврейско сърце, с вековна общност, наброяваща около 3,2 милиона души, или около 10 процента от населението на страната по онова време. Напоследък отново се появиха антисемитски опасения относно Полша.

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша обявиха, че са обидени от изказването на Израел Кац

Миналата година между Израел и Полша избухна дипломатически конфликт и страната обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста. Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предвиждащ наказание за всеки, който твърди, че Полша има вина за извършения от нацистите Холокост по време на Втората световна война.

Външно министерство на Полша обяви малко по-късно, че новото законодателство за регулиране на речта за Холокоста има за цел "борба с всички форми на отричане и изопачаване на истината за Холокоста".

През февруари 2018 г. Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега Матеуш Моравиецки за изказването му, че евреи са били сред извършителите на Холокоста.

В края на юни, долната камара на полския парламент гласува поправка в закона. С изменението се декриминализира приписването на нацистки престъпления на поляците.

В средата на февруари тази година, Полша и Израел изглежда разрешиха дипломатическия сблъсък.

БиБиСи коментира по-рано, че според изследвания, хиляди поляци са сътрудничили на нацистите, но много други рискуват живота си, за да помогнат на евреите. Повече от три милиона полски евреи са убити по време на Втората световна война. Нацистка Германия е убила около шест милиона евреи в лагерите на смъртта в окупирана Полша и полета в бившия Съветски съюз.

Полша изчисли щетите от Втората световна война - 1 трилион долара

Полша изчисли щетите от Втората световна война - 1 трилион долара

От миналата година Полша претендира за репарации от Германия