Свободата не е нещо, което просто се случва, а трябва да бъде защитавана всеки ден. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в изказването си по време на последния си 4 юли в Белия дом.

Обама каза, че е важно хората да помнят какво чудо е САЩ и „какъв невероятен късмет сме имали, че хората преди поколения са били готови да вдигнат оръжия и да се борят за свободата си”.

Независимостта не е нещо, което просто се случва”, заяви Барак Обама, цитиран от „Асошиейтед прес”, на брифинг пред няколкостотин души в Източната стая на Белия дом. Дъжд отложи за втора поредна година ежегодното барбекю на Южната морава за около 5000 военни, ветерани и техните семейства.

„Това е нещо, за което ние трябва да се борим всеки ден”, изтъкна Обама. „Това е нещо, в което ние трябва да възпитаваме, да разпространяваме думата и да работим за нея”, допълва той.

Свободата включва уважение един към друг и признаване на трудностите, пред които са изправени съгражданите ни, като глада и безработицата”, посочи Обама.

Обама има и друг рожден ден, който празнува – най-голямата му дъщеря Малия навърши 18 години. Той поведе присъстващите, запявайки „Честит рожден ден”.