Освобождаването на първите двама заложници, които се намират в ръцете на "Хамас", вчера с посредничеството на Катар, може да е повратен момент. То бе приветствано от администрацията на САЩ, но не са малко скептичните гласове.

Пенсионираният американски генерал Дейвид Петреъс, който командваше коалиционните сили по време на войната в Ирак, каза, че освобождаването може да бъде и "прекрасен хуманитарен жест", и уловка на "Хамас". Пред BBC Newsnight той прогнозира, че може да видим освобождаването на заложниците един по един, докато "Хамас" се опитва да спечели време.

Те знаят какво ги очаква, казва Петреъс, имайки предвид стотиците хиляди израелски войници, разположени около анклава, достатъчно обучени и способни да "унищожат Хамас", както обеща премиерът Нетаняху.

"Хамас" освободи двама американски заложници

"Хамас" освободи двама американски заложници

За да опровергаят думи на президента Байдън, заяви говорител на групировката

След почти две изключително тежки седмици на неопределеност освобождаването на Джудит и Натали Раанан, майка и дъщеря, стана момента на облекчение. На снимката, публикувана след освобожаването им, и двете жени изглеждат доста измъчени. Властите в Катар потвърдиха, че освобождаването им е станало след многодневна непрекъсната комуникация и се надяват, че диалогът ще доведе до освобождаване и на други заложници.

Като заложници в ръцете на "Хамас" остават още 201 души, сред тях деца и възрастни над 60 и дори над 80 години. Съдбата на тези хора, не само израелски граждани, но и на други страни, остава неизвестна. По данни на Израел още около 100 души остават в неизвестност - т.е. за тях не се знае дали са убити, или се намират в ръцете на палестинската групировка.

Именно тяхната съдба дава основание на САЩ и Европа да оказват натиск над Израел за отлагане на сухопътната операция в сектора Газа. Bloomberg пише, че тайни преговори продължават да се водят, но източници на агенцията са предупредили, че това е деликатен процес и могат да се провалят внезапно. На този етап няма достоверна информация дали се водят преговори на принципа на обмен с осъдени членове на групировката, които се намират в затвори в Израел.

Wall Street Journal също разказва за преговорите, позовавайки се на свои източници. Първата седмица на блокадата на Газа, наложена след терористичната атака от 7 октомври на "Хамас" срещу селища на Израел, преговори изобщо не са водени. "Хамас" и съюзната му групировка "Ислямска джихад" дори не са знаели точно колко заложници държат и къде се намират те, тъй като заедно с групировката, през границата при нападението са минали и са участвали в него и неорганизирани палестинци.

През втората седмица вече са водени преговори, но, например сделка за освобождаване на 50 души се е провалила.

Освобождаването на двете жени вчера и доказването на ефективността на каналите на Катар ще доведе обаче до ситуация, в която дипломатическият натиск за водене на преговори и върху двете страни - както върху Израел, така и върху "Хамас" - може да се увеличи.

Израелски източник: Има "добри шансове" първият хуманитарен конвой да влезе в Газа утре

Израелски източник: Има "добри шансове" първият хуманитарен конвой да влезе в Газа утре

Генералният секретар на ООН е разочарован от забавянето