Свободното движение на чуждестранни служители във Великобритания може да продължи до 2022 година. Това заяви британският министър на международната търговия Лиъм Фокс във връзка с преговорите за Брекзит. 

По думите му, преходните споразумения между Лондон и ЕС не са "голяма сделка", но е добре отношенията да бъдат договорени преди следващите избори в Кралството, насрочени за 2022 година. 

По думите му, целта не е този въпрос да бъде влачен излишно дълго. 

Това обаче е спорна тема, тъй като за много от гласувалите за "развод" с ЕС на референдума именно имигрантите са били основна причина за вота им. 

Свободното движение на хора ще продължи най-малко 2 г. след Брекзит?

Свободното движение на хора ще продължи най-малко 2 г. след Брекзит?

Според "Гардиън" до 4 г.

По-рано стана ясно, че Свободното движение на граждани на ЕС до Великобритания ще продължи най-малко 2 г. след Брекзит като част от временно споразумение. 

Първият пълен кръг преговори между Лондон и Брюксел завърши в четвъртък с малки компромиси и много различия относно как да се защитят правата на гражданите на ЕС на Острова и реципрочно британските на Стария континент.

Високопоставени членове от кабинета на премиера Тереза Мей, включително финансовия министър Филип Хамънд, настояват за преходен период, който да защити икономиката и бизнеса.