Недостиг на между 1 и 2 милиарда спринцовки може да появи през 2022 г. Това ще забави ваксинирането срещу коронавируса, а може и да насърчи по-бедните държави да използват повторно игри, предупреждава Световната здравна организация (СЗО).

Производителите по света трябва да намерят начин да увеличат производството на спринцовки за еднократна употреба за ваксините, заяви Лиза Хедман, старши съветник на СЗО по въпросите за достъпа до лекарства и здравни продукти, цитирана от Business Insider.

"Замислете се за броя на инжекциите, които се поставят в отговор на пандемията. Това не е сфера, в която можем да си позволим липси или изобщо нещо, което застрашава безопасността на пациентите и медицинския персонал", коментира тя през журналисти на брифинг на ООН в Женева.

При транспорт спринцовките заемат повече място от ваксините, което, по думите на Хедман, водело до забавяне на доставките.

Случаите на COVID-19 в света вече са над 250 милиона

Случаите на COVID-19 в света вече са над 250 милиона

Коронавирусът заразява 50 милиона души на всеки 90 дни

В момента държавите по света прилагат милиарди дози ваксини срещу COVID-19, а световният производствен капацитет за спринцовки е около 6 милиарда годишно, каза още съветникът на СЗО.

Недостигът може да засегне рутинните инжекции за често срещани заболявания, особено при децата. Бедните страни могат също така да се опитват да използват повторно игли, което е опасно, дори ако иглите са стерилизирани, тъй като по тях могат да останат вредни бактерии.

В края на октомври УНИЦЕФ също предупреди за потенциален недостиг на 2,2 млрд. спринцовки следващата година.

СЗО и УНИЦЕФ с подкрепата на талибаните започват ваксинация срещу полиомиелит в Афганистан

СЗО и УНИЦЕФ с подкрепата на талибаните започват ваксинация срещу полиомиелит в Афганистан

Афганистан и Пакистан са последните страни в света с ендемичен полиомиелит