Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заяви в сряда, че неговата администрация спира закупуването на стотици милиони спринцовки, точно когато страната се готви да започне национална кампания за ваксинация срещу COVID-19, предаде АП.

Болсонару се оправда в социалните мрежи, че цените на спринцовките са скочили, така че се спират покупките, докато цените се нормализират.

Той също така каза, че щатите и общините разполагат с достатъчно запаси, за да се справят с първия етап от предстоящата имунизационна кампания, тъй като количеството ваксини не е голямо.

Бразилия внася 2 млн. дози от ваксината на AstraZeneca

Бразилия внася 2 млн. дози от ваксината на AstraZeneca

Но предстои тя да бъде одобрена за употреба

Правителството публикува офертата си за 331 милиона спринцовки на 16 декември, но получи оферти за само 8 милиона до крайния срок от 29 декември.

По-рано официални лица заявиха, че са удължили крайния срок за повече оферти.

Здравният регулатор на Бразилия все още не е одобрил никакви ваксини и Министерството на здравеопазването не е предоставило определена дата.

Длъжностни лица в най-многолюдния щат в Бразилия Сао Пауло планират да започнат ваксинации на 25 януари, ако регулаторите одобрят разработения от Китай CoronaVac продукт, за който са сключили договор, а държавните служители казват, че разполагат със 71 милиона спринцовки.

Припомняме, че бразилският здравен регулатор Anvisa заяви късно в събота, че е одобрил вноса на 2 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд.

Продуктът обаче все още не е одобрен за употреба в страната.

Anvisa заяви, че е одобрила искането за внос от свързания с федералното правителство биомедицински център Fiocruz в четвъртък.

Стана ясно също така, че производството на руската ваксина Sputnik V срещу коронавируса в Бразилия ще започне през януари 2021 г.

Освен това Бразилия участва в разработването на коронавирусни ваксини чрез международния механизъм COVAX.

Бразилия произвежда руската ваксина от януари

Бразилия произвежда руската ваксина от януари

Заедно с още няколко одобрени

Бразилия е трета в света по заболеваемост с над 7,7 милиона заразени, след САЩ и Индия.