Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията на ООН за деца УНИЦЕФ стартираха кампания за ваксинация срещу полиомиелит в Афганистан в понеделник, първата национална кампания за борба с болестта от три години, съобщава "Ройтерс". 

Найквали Шах Момим, координатор на СЗО по спешни операции за програмата за полиомиелит коментира, че кампанията е започнала в различни части на страната в понеделник, но добави, че има няколко препятствия около недостига на обучен персонал.

Кампанията, която има за цел да достигне до над 3 милиона деца, получи подкрепата на талибаните, което ще позволи на екипите да достигнат до деца в недостъпни по-рано части на страната, каза СЗО.

"Спешността, с която ръководството на талибаните иска кампанията срещу полиомиелита да продължи, демонстрира съвместен ангажимент за поддържане на здравната система и рестартиране на основни имунизации, за да се предотвратят по-нататъшни огнища на предотвратими болести", каза Ахмед Ал Мандхари, регионален директор на СЗО за Източното Средиземноморие, в декларация.

Момим обаче каза, че е необходимо повече обучение за екипи в отдалечени райони, така че програмата първоначално ще започне на места като Кабул.

Афганистан и съседен Пакистан са последните страни в света с ендемичен полиомиелит, нелечимо и силно инфекциозно заболяване, което може да причини парализа при малките деца.

В Пакистан нападат и убиват медици, поставящи ваксини срещу детски паралич

В Пакистан нападат и убиват медици, поставящи ваксини срещу детски паралич

Духовници и бойци обвиняват ваксиниращите за шпиони, стерилизиращи мюсюлмани

Полиомиелитът е на практика елиминиран в световен мащаб чрез продължила десетилетия инициатива за ваксинация. Но несигурността, недостъпният терен, масовото разселване и подозрението за външна намеса възпрепятстват масовата ваксинация в Афганистан и някои райони на Пакистан.

Няколко задравни работници ваксиниращи срещи полиомиелит бяха убити от въоръжени мъже в източен Афганистан тази година, въпреки че не беше ясно кой стои зад атаките.

Според данни на СЗО, събрани преди разпадането на подкрепяното от Запада правителство през август, имаше един докладван случай на див полиовирус тип 1 (WPV1) в Афганистан през 2021 г., в сравнение с 56 през 2020 г.

Докато болестта не бъде елиминирана напълно, тя остава заплаха за човешкото здраве във всички страни, особено в тези с уязвими здравни системи поради риска от внос на болестта, според здравни експерти.

Полиомиелит и защо хората забравят поколенията спасени от ваксини

Полиомиелит и защо хората забравят поколенията спасени от ваксини

Хиляди деца остават инвалиди, други умират, не e нужно да се случва с COVID, не е нужно историята да се забравя