Висш служител на Световната здравна организация - СЗО категорично отрече даване на фалшиви изявления пред италианските прокурори за рязък доклад на ООН за италианския отговор на коронавируса, в съдебни документи, получени от "Асошиейтед прес".

Д-р Раниери Гера, специален съветник на СЗО, очерта позицията си в отговор от 40 страници, с приложение от 495 страници, към прокурорите, които започнаха разследване, като се твърди, че е направил неверни изявления пред тях, когато е разпитан през ноември.

Твърденията на прокурорите създават картина, "която е доста по-различна от реалността на фактите и преди всичко е неточна и не се придържа към възстановяването на събития, предоставени от д-р Гера", се казва в отговора, подписан от базирания в Рим адвоката на Гера, Роберто Де Вита.

СЗО обвинявана в конспирация с Италия за потулване на доклад за COVID-19

СЗО обвинявана в конспирация с Италия за потулване на доклад за COVID-19

Документът е премахнат по молба на Раниери Гуера

Прокурорите разследват огромния брой жертви на COVID-19 в провинция Бергамо в Ломбардия, която беше най-силно засегната, когато Италия стана епицентърът на пандемията в Европа миналата година. Разследването им първоначално се фокусира върху това дали забавените блокади в Бергамо са допринесли, но се разшири, за да включи дали цялостната готовност на Италия за влизане в кризата е изиграла роля.

Това разследване е предизвикано от противоречия относно доклада на СЗО за отговора на Италия, публикуван от здравната агенция на ООН на 13 май 2020 г., но свален ден по-късно от уебсайта на СЗО и никога непубликуван отново.

Последвалият скандал разкри, че планът за готовност на Италия за пандемия не е актуализиран от 2006 г. насам, а изчезването на доклада предполага, че СЗО го е свалила, за да спести критики на италианското правителство и потенциална отговорност. СЗО заяви, че е премахнат, тъй като съдържа неточности и е публикуван преждевременно.

Гера, който е връзката на СЗО с италианското правителство по време на кризата, не е обвинен. Но той се забърка в скандала, след като координаторът на доклада д-р Франческо Замбон обвини Гера, че го е притискал да променя данните в доклада, за да изглежда, че планът за пандемия е бил "актуализиран" през 2016-2017 г., което не е вярно.

Прокурорите от Бергамо заявиха, че планът за готовност е трябвало да бъде актуализиран по време на мандата на Гера за периода 2014-2017 г. като ръководител на превенцията в италианското здравно министерство, за да отрази новите международни насоки на СЗО и Европейската комисия през 2009 и 2013 г.

В новия документ Гера твърди, че насоките на СЗО не са задължителни и че насоките на ЕС се отнасят предимно до координация с други държави, а не до вътрешни пандемични планове.

Италия обвини представител на СЗО заради потулен доклад за COVID-19

Италия обвини представител на СЗО заради потулен доклад за COVID-19

Смята се, целта е била да се спестят критики на италианското правителство

Гера също отбеляза, че преди да напусне министерството, за да се присъедини към СЗО през 2017 г., той е писал на тогавашния министър, предупреждавайки я, че Италия се нуждае от нов план за готовност за пандемия. В резултат на това, в отговора му се казва, че прокурорите трябва да "проверят дали действието, инициирано от д-р Гера през септември 2017 г., е последвано от тези, които са го наследили".

В допълнение, Гера посочва регионите в Италия, които до голяма степен отговарят за здравеопазването: Той заяви, че националните планове за готовност са предназначени само да осигурят организационно планиране, докато отделните региони са отговорни за прилагането на плановете в конкретни действия с местното законодателство и политики.

Гера също заяви, че няма нищо общо с решението да се добави докладът и че първоначалният натиск идва от офиса на СЗО в Пекин, който възразява срещу политически чувствителен график за китайския произход на COVID-19.

"Моля, незабавно извадете документа от мрежата. Помислете за това като извънредна ситуация", заявил представителят на СЗО за Китай Гауден Галеа, към Замбон и други на 14 май в имейл, съдържащ се в приложението. "Този ​​документ е неточен и на няколко места противоречи на графика на щаба."

Замбон признава, че е свалил доклада от мрежата заради неточността в Китай, поправил го е и препечатал доклада. Но СЗО никога не го пуска обратно на уебсайта.

Прокурорите от Бергамо изложиха своите обвинения срещу Гера в молба на 8 март до италианското правосъдно и външно министерства, търсейки тяхната помощ при изпращането на конкретни въпроси към СЗО като част от разследването.

В документа на прокурорите са включени стенограми от разговорите в WhatsApp между Гера и д-р Силвио Брусаферо, президент на Висшия здравен институт в Италия, в които Guerra изглежда се хвали, че се е намесил за доклада.

"В крайна сметка отидох то Тедрос и извадих документа", написал Гера до Брусаферо на 14 май 2020 г., позовавайки се на генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В отговора си към прокурорите Гера постави под въпрос автентичността на частичните чатове на WhatsApp и заяви, че им липсва необходимия контекст, за да бъдат разбрани. Независимо от това, каза той, съдържанието "няма значение по отношение на обявеното разследване".

Пресслужбата на СЗО отрече, че Тедрос е участвал в казуса с доклада и настоя, че той е свален въз основа на "неточности и несъответствия" в текста, които не са изчистени.

Адвокатът на Гера, Де Вита, заяви в интервю, че Гера е пострадал много от месеците на спорове за доклада и е огорчен, за да се окаже накрая и разследван, след като той сам е отишъл при прокурорите, за да допринесе с това, което знае като учен и държавен служител.

"Можеше, както може би други са направили, да се възползва от дипломатически имунитет", каза Де Вита за статута на Гера като длъжностно лице на ООН. "Ако имаше какво да крие, той никога нямаше да си отиде".

СЗО: 660 000 нозозаразени и 11 150 починали от коронавирус за денонощие

СЗО: 660 000 нозозаразени и 11 150 починали от коронавирус за денонощие

СЗО взема предвид само официално потвърдената информация за заразените и смъртните случаи