Русия обвини Съединените щати, че ѝ оказват "натиск и заплахи" по случая със задържания журналист на Wall Street Journal Еван Гершкович, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков обаче заяви, че Москва няма да се съобрази с тази тактика. Той не уточни под каква форма е бил оказван предполагаемият натиск.

31-годишният Еван Гершкович беше арестуван през март и обвинен в шпионаж - нещо, което той и Wall Street Journal отричат.

САЩ твърдят, че американецът е бил неправомерно задържан и се опитват да издействат освобождаването му.

"Диалогът включва търсене на някакви решения. От американска страна виждаме само опити за натиск и заплахи. Това не е начинът за водене на диалог", подчерта Рябков.

Руски съд отказа да пусне Гершкович от ареста

Руски съд отказа да пусне Гершкович от ареста

Американският журналист остава в предварителния арест до 29 май

Той посочи, че Русия ще разгледа искането за достъп на американския консул до Гершкович "в спокоен работен дух, независимо от опитите на американците да окажат какъвто и да е натиск".

Миналия месец Москва отхвърли искането на американското посолство негов служител да посети журналиста, след като Вашингтон отказа да издаде визи на група руски журналисти, които трябваше да придружат руския външен министър Сергей Лавров в ООН в Ню Йорк.

Руският посланик в САЩ: Време е да се намали броят на американските журналисти в Русия

Руският посланик в САЩ: Време е да се намали броят на американските журналисти в Русия

САЩ плашат Русия с ответни мерки, ако не бъде освободен репортерът Гершкович

Отношенията между Москва и Вашингтон спаднаха до рекордно ниско ниво след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Арестът на Гершкович - първият случай, в който американски репортер е обвинен в шпионаж в Русия от 1986 г. насам - беше възприет от Запада като ход на Москва да си осигури разменна монета при преговорите за освобождаване на затворници.

По-рано Рябков заяви, че подобна размяна може да бъде обмислена само след като съдът излезе с присъда по делото.