Исканият от опозицията в Република Северна Македония референдум срещу договора с България поне засега няма да се състои.

ВМРО-ДПМНЕ, която организира антибългарски протести против т.нар. "френско предложение", внесе искане за всенародно допитване за отмяна на договора в Събранието в Скопие, но председателят на законодателния орган Талат Джафери го отхвърли като противоконституционно. Решението е на фона на двудневното заседание на смесената историческа комисия днес и утре в Скопие, която разглежда Гоце Делчев и учебниците за седми клас.

МВнР: След възстановяване на комуникациите отварят отново посолството ни в Киев

МВнР: След възстановяване на комуникациите отварят отново посолството ни в Киев

От ведомството не очакват да има референдум против Договора ни с РСМ

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България директно отрицание на идентичността, т.нар. език и история на Република Северна Македония, поиска дой да бъде отменен, съобщи БНТ.

Според Джафери искането за референдума е противоконституционно, тъй като международните договори стават част от правния ред на страната и не могат да се променят със закон. ВМРО-ДПМНЕ обвини премиера Димитър Ковачевски и властта, че се крият от народа.

Мицкоски нападна правителството, че се страхува от референдуми

Мицкоски нападна правителството, че се страхува от референдуми

ВМРО-ДПМНЕ инициира референдум за Договора с България

От управляващия Социалдемократически съюз обявиха, че договорът може да бъде отменен само от кабинета и че ако ВМРО-ДПМНЕ дойде на власт, ще може да го направи. Обвиниха лидера на опозицията Християн Мицкоски, че иска да върне страната в застой.

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир предупреди, че всички инициативи, които водят назад и пречат на евроинтеграцията на Скопие, трябва да се избягват.

Румен Радев поиска от Ковачевски редовен диалог въпреки бурните страсти

Румен Радев поиска от Ковачевски редовен диалог въпреки бурните страсти

Той припомни и многократно оказваната от България подкрепа за югозападната ни съседка

"Добросъседските отношения са съществена част от преговорния процес с ЕС, а Договорът за добросъседство с България, както и Преспанският договор, трябва да се изпълняват в дух на добра воля от всички", заяви той.

Според експерти от Северна Македония оттук нататък не е ясно как ще се развие процесът и ще има ли ново искане за референдум от опозицията.