Талибаните отхвърлиха предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на зона за сигурност в афганистанската столица Кабул за провеждане на хуманитарни операции. Това съобщи представителят на катарския офис на талибаните Сохаил Шахин, цитиран от радио France Inter.

"Няма необходимост от такава зона. Афганистан е независима страна. Можем ли ние да създадем такава зона във Франция или Великобритания?", коментира Шахин.

Припомняме, според предложението на Макрон, създаването на такава зона би се осъществило под егидата на ООН, а не от Франция или друга страна.

Представителят на талибаните обеща, че всеки афганистанец ще може да излезе от страната след 31 август, ако поиска. Той обаче направи уговорката, че желаещите да пътуват в чужбина ще трябва да имат съответните документи - паспорт и необходимите визи, "както е в други страни".

Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул

Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул

Турция или Катар могат да се нагърбят да управляват аеропорта

Шахин отрече да е вярно, че талибаните имат черен списък с противници, които ще преследват.

"От наша страна няма никакъв черен списък... Ние обявихме обща амнистия за всички, които са работили с чуждестранните сили или с администрацията в Кабул." - коментира той.

За наличието на черен списък съобщи на 19 август агенция Reuters, която се позова на експертен доклад, съставен за ООН от Норвежкия център за глобални анализи (RHIPTO).

Междувременно се появиха и информации, че афганистанци, които са сътрудничили с представители на западните страни и с предишната власт, са подложени на преследване и че се извършват екзекуции на такива хора.

Талибаните застреляха известен певец в Афганистан

Талибаните застреляха известен певец в Афганистан

Музикантът е изведен от дома си в Баглан и застрелян

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че са налице многобройни доказателства за тежки престъпления на талибаните. На специално заседание на Съвета на ООН по правата на човека Бачелет призова правозащитниците да следят внимателно престъпните действия на талибанските сили.

Бачелет увери, че разполага с многобройни свидетелства за извършвани от талибаните масови екзекуции на цивилни, налагане на ограничения по отношение на жените, потушаване на протести срещу завземането на властта от ислямистите.