Представители на талибанското правителство в Афганистан започнаха срещи в неделя с представители на ООН, докато присъстваха на разговори в Доха, Катар, със специални пратеници в централноазиатската страна за първи път. Това съобщава АФП, като цитира говорител на ООН.

Двудневната среща в Катар, организирана от ООН, е третата по рода си в богатото на газ емирство за малко повече от година, но е първата,  включваще и талибанските власти.

"Подготвителните дискусии започнаха със срещата на ООН отделно с много от присъстващите специални пратеници и с представители на талибаните", каза за АФП говорителят на ООН, пожелал анонимност.

Служители на ООН и над 20 пратеници, включително специалният представител на САЩ в Афганистан, се очаква да се срещнат с делегацията на талибанското правителство, водена от говорителя Забихула Муджахид.

В Доха трябва да се обсъдят увеличаване на ангажираността с Афганистан и по-координиран отговор на страната, икономически въпроси и усилия за борба с наркотиците.

Талибаните приветстват желанието на Русия за сближаване

Талибаните приветстват желанието на Русия за сближаване

Все още Москва ги счита за терористична организация, но вероятно скоро това ще се промени

Талибанските власти бяха изключени от първия кръг на преговорите в ООН през май 2023 г. и отказаха да присъстват на втория кръг през февруари, като поискаха тяхната делегация да бъде единственият афганистански представител.

Отстраняването на организациите на гражданското общество по искане на талибаните предизвика недоволство сред групите, включително активисти за правата на жените.

"Отстъпването пред условията на талибаните, за да се осигури участието им в преговорите, би рискувало легитимирането на тяхната основана на пола институционализирана система на потисничество", каза ръководителят на Amnesty International Агнес Каламард в изявление преди преговорите.

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

Техен представител обаче няма да присъства на заседание на Съвета по правата на човека в Женева

Вчера Муджахид каза на пресконференция в Кабул, че талибанските власти "признават проблемите с жените", но твърди, че те са "проблеми на Афганистан", които трябва да бъдат решени.

Хамед Хакими, експерт по Афганистан, каза пред АФП, че международната общност е "истински" загрижена за правата на жените и ролята на гражданското общество в страната.

Но той обясни, че международните политици, "макар да приемат, че талибаните не са идеални играчи в играта, също признават, че има тази празнина, която не е запълнена от самите афганистанци".

През последните години много правителства, международни организации и агенции за подпомагане прекъснаха или силно намалиха финансирането си за Афганистан в отговор на завръщането на талибаните на власт - нанасяйки сериозен удар на и без това затруднената икономика.

"От една страна, има хуманитарна ситуация, която изисква финансиране, от друга страна не можете да облекчите хуманитарната ситуация без политическа ангажираност", обясни базираният във Великобритания специалист от Chatham House.

Талибаните няма да участват във форум на ООН за Афганистан

Талибаните няма да участват във форум на ООН за Афганистан

Бойкот на международната организация

Припомняме, че талибаните поеха властта в Афганистан през 2021 г., когато американските военни сили се изтеглиха след 20 години война. Оттогава Русия бавно изгражда връзки с администрацията на Афганистан, въпреки че движението все още е официално забранено в Русия.

Предполага се, че Москва скоро може да премахне ислямисткото движение от списъка със забранени организации.

САЩ заявиха, че не планират да признаят талибаните за законно правителство на Афганистан.