Втората партида противовъздушни ракети с голям обсег на действие Patriot от Испания вече е пристигнала в Украйна.

El Mundo цитира правителствени източници, според които първата партида е била доставена още в края на април. На срещата в Рамщайн на 25 май министърът на отбраната Маргарита Роблес нарече ракетите част от "важна партида" помощ, доставена през юни.

Украйна получи също така бойни танкове "Леопард", различни видове боеприпаси, включително 155-милиметрови артилерийски установки, системи за защита от дронове, оптико-електронни системи за наблюдение и проследяване и дистанционни оръжейни кули.

Както е добре известно, Мадрид подкрепя Украйна от началото на пълномащабната война. Страната предоставя икономическа, военна и хуманитарна помощ.

Известно е, че украинската армия е получила от испанците различни ракети, бронетранспортьори, бойни танкове, гаубици и други видове оръжия.

В края на май украинският президент Володимир Зеленски се срещна с испанския министър-председател Педро Санчес в Мадрид.

Зеленски пристигна в Испания за оръжейна сделка

Зеленски пристигна в Испания за оръжейна сделка

Мадрид ще достави на Киев оръжия на стойност 1,13 милиарда евро

Двамата подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, което предполага отпускането на един милиард евро военна помощ за Украйна през тази година.

Зеленски постоянно говори за необходимостта от укрепване на украинската система за противовъздушна отбрана, включително с помощта на Patriot, на фона на засилените ракетни атаки срещу Харков и други украински региони.

Тази инициатива е част от усилията на международната общност да подкрепи Украйна в нейната защита срещу руската агресия и да укрепи способността й да отблъсква ракетни атаки.