Военният наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин заяви, че руските граждани, призовани за военно обучение, няма да бъдат изпратени за участие в специална военна операция.

Според него указът, който е подписан днес,10 май, от руския лидер Владимир Путин, не предвижда специални условия за мобилизираните.

Той отбеляза, че указът на руския президент е стандартен и такъв документ се подписва всяка година.

По-рано руският президент Владимир Путин подписа ежегоден указ за призоваване на руснаците от запаса за военно обучение.

"Мобилизацията през 2023 г. на руските граждани в резерв за военно обучение във Въоръжените сили на Русия, Националната гвардия, органите на държавната сигурност и органите на Федералната служба за сигурност", се казва в изявлението.

На 21 декември миналата година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на разширено заседание на колегиума на Министерството на отбраната предложи поетапно увеличаване на наборната възраст на руснаците от 18 на 21 години, като пределната възраст бъде увеличена до 30 години.

На 13 март в Думата беше внесен законопроект за поетапно повишаване на наборната възраст на военнослужещите до 21 години.

Владимир Путин свика резервистите

Владимир Путин свика резервистите

В изпълнение на ежегодния цикъл, но вече с електронни повиквателни