Ескалира напрежението между демонстрантите, разположили се в центъра на Банкок, и тайландската армия. След като вчера военните обявиха зоната, в която се помещава своеобразният лагер на т.нар. Червени ризи, за „район за открит огън", днес БиБиСи цитира думите на един от демонстрантите, който твърди, че Тайланд е на ръба на гражданска война.

По-рано властите обявиха, че обмислят налагането на полицейски час в Банкок, но впоследствие стана ясно, че това няма да случи.

Ситуацията в Банкок обаче остава неясна.

Един от лидерите на протестиращите заяви, че Червените ризи са склонни да започнат преговори с правителството, ако военните прекратят атаката си срещу лагера. Ние сме готови на преговори веднага. Това е най-важното, за да спрем убийствата на хора. Политическите искания може да почакат, посочи Натавут Сайкуа.

По думите му преговорите трябва да бъдат водени чрез представител на ООН, защото в момента, според него, няма друга неутрална организация, която би могла да сътрудничи.

Според информация на Ройтерс обаче, предложението на протестиращите е отхвърлено.

Междувременно говорител на военните посочи, че скоро военните ще влязат в лагера на Червените ризи, ако те не го напуснат мирно, но не уточни кога точно ще се случи това. АП съобщава, че властите ще изпратят невъоръжени свои представители в лагера, за да могат чрез тях да бъдат евакуирани жените и децата, намиращи се зад укрепленията.

Същевременно на различни места в града са започнали да се събират още привърженици на опозицията.

БиБиСи посочва, че учебните занаятия в града са прекратени за една седмица. Хиляди протестиращи остават пореден ден блокирани зад укрепления от автомобилни гуми и торби с пясък. Лагерът на Червените ризи в центъра на града, който се разполага на площ от около 3 км., е обграден от военни.

В изявление, излъчено по националната телевизия, премиерът Абхисит Веджаджива обяви, че армията няма да спре с действията си, които целят разпръсване на протестиращите. Ние няма да оставим страната в ситуация, в която хора, които не се подчиняват на закона, държат заложници в центъра на Банкок, заяви той. По думите на премира сред протестиращите има и терористи.

БиБиСи допълва, че на много места из центъра на града се вижда пушек, но като цяло в третия ден от конфликта, улиците в Банкок остават спокойни.

Световните медии обаче не пропускат да отбележат, че вчера военните използваха гумени куршуми и сълзотворен газ срещу протестиращите. Появиха се и информации, че снайперисти от тайландската армия се целят в цивилни в лагера, които не ги предизвикат с нищо. За момента равносметката от сблъсъците е 50 загинали и над 1 500 ранени от средата на март, когато започнаха протестите срещу премиера.

Припомняме, Червените ризи считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата, настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.