Около час преди отварянето на първите избирателни секции в деня на президентските избори в САЩ, водеща прокремълска информационна агенция публикува интервю със Сергей Наришкин, ръководител на Руската служба за външно разузнаване (СВР), която помогна за намесата на Русия в изборите през 2016 г. в САЩ. Прогнозата на Наришкин за резултата от гласуването през 2020 г. беше мрачна и едва ли можеше да сдържи усмивка, докато я произнасяше.

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Макрон към Байдън: Имаме много работа и предизвикателства, хайде да работим заедно

"Кризата в САЩ ще се задълбочи, независимо кой побеждава", каза Наришкин. Според него губещата страна няма да се съгласи с резултатите, "и това допълнително ще насърчи радикалите да излязат на улицата".

"Ще има голяма база за оспорване на цялата тази система", добави Нирашкин. "Тази болест, тази болест на американското общество, американската държава ще останат."

Нетаняху поздрави Байдън за победата и благодари на Тръмп за всичко

Нетаняху поздрави Байдън за победата и благодари на Тръмп за всичко

"Джо, нашата топла лична връзка вече е на близо 40 години и те познавам като голям приятел на Израел"

Съобщението е повече от просто прогноза от Наришкин, който пое поста шеф на СВР през октомври 2016 г., в разгара на опитите на Русия да саботира американските избори. Това също се превърна в волеизявление. През 2016 г. целта на Русия беше не само да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори, но и да подкопае общественото доверие в демократичната система като цяло. Четири години след тези събития самият президент на САЩ казва и прави неща, които водят до същия резултат.

Тръмп: Измамна победа за Байдън

Тръмп: Измамна победа за Байдън

С нови факти около изборите излезе президентът

От изборния ден на 3 ноември Тръмп многократно поставя под съмнение американския демократичен процес в своите изявления. В сряда сутринта той обяви победата си по-рано от график, а на следващия ден туитна: "Спрете броенето!" - въпреки че към този момент бюлетините на милиони американци останаха неизброени. В четвъртък вечерта, 5 ноември, докато беше в Белия дом, Тръмп заяви: "Това е корумпирана система". След това републиканският сенатор Мит Ромни разкритикува президента, отбелязвайки, че подобно изявление на Тръмп "е в ущърб на каузата на свободата тук и по света".

Тръмп не планира да кани Байдън в Белия дом

Тръмп не планира да кани Байдън в Белия дом

По традиция в Овалния кабинет е организирана среща

.... Напълно възможно е радостта на руснаците да бъде краткотрайна. Джо Байдън вече обеща, ако спечели, да накара всички чуждестранни играчи, които се опитаха да се намесят в изборите, да платят много висока цена. Длъжностни лица от ФБР, Министерството на вътрешната сигурност и други агенции многократно са заявявали, че Русия наистина се намесва в президентските избори през 2020 г. и изглежда Кремъл вече е обезпокоен от евентуална реакция на САЩ. В доклад, публикуван на 3 септември, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ отбелязва, че целта на Кремъл през 2020 г. е да "подкопае общественото доверие в изборния процес".

Тръмп отказва да признае поражението си
Обновена

Тръмп отказва да признае поражението си

Всички знаем защо Джо Байдън бърза нечестно да се представя

Кремъл преследва точно същата цел през 2016 г., когато стартира координирана кампания, включваща хакерски атаки, изтичане на информация и разпространение на дезинформация, завършила с публикуването на откраднати имейли от предизборния екип на Хилари Клинтън. Този път съюзниците на Тръмп започнаха собствена кампания, в която адвокатът на президента Руди Джулиани пое водещата роля. През седмиците преди деня на изборите Джулиани предизвика нов скандал по имейл, този път насочен към Байдън и сина му.

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

В първата си реч, откакто бе избран за президент на САЩ.

Тази операция трудно може да се нарече тайна. Джулиани говори за нея в канала си в YouTube, където с уиски и пури попита информаторите си за корупцията на "семейството на престъпниците Байдън". Един от тези доносници беше украинският депутат Андрей Деркач, възпитаник на главната разузнавателна академия в Русия, който беше санкциониран от правителството на САЩ през септември като "активен агент на Русия". В деня на изборите Джулиани говори по Russia today (RT), англоезичният телевизионен канал на Кремъл, критикувайки семейство Байдън и поставяйки под въпрос законността на гласуването по пощата.

.... Целта на Русия е да демонстрира, че американската политическа система е толкова слаба и лошо организирана, че Русия е в състояние да я контролира от разстояние, използвайки само социални мрежи, където провежда различни кампании, и малка група провокатори, готови на всичко. Промяната на резултата от изборите не е единствената цел на подобни операции. Основната цел е да се внуши на хората убеждението, че изборните резултати са ненадеждни, коментира Матю Шмит, който изучава руската политическа борба в Университета на Ню Хейвън в Кънектикът.

Например по време на изборите за конгрес в САЩ през 2018 г. една от темите, разпространявани от руските "източници на враждебно влияние", беше, че Русия е получила контрол над американските системи за гласуване...

Очевидно подобни съобщения бяха просто блъф. Американските правоохранителни органи съобщиха, че не са открили доказателства за опити за намеса в резултатите от гласуването, както от чужди, така и от местни участници.

Но Русия обръща внимание на способността си да влияе на западните избори, за да ги дискредитира, каза Алекс Йънгър, бивш ръководител на британската разузнавателна служба MI6. "Русия е ужасена от качеството на нашите съюзи и - дори при сегашните обстоятелства - от качеството на нашите демократични институции", каза Йънгър пред списание "Тайм" малко след пенсионирането си в края на септември. "Тя е решена да ги обезцени и за тази цел използва своите разузнавателни служби."

.... И докато президентът на САЩ продължава със своите изявления и действия, Путин и ръководителят на неговата външна разузнавателна служба могат да седят спокойно и да се наслаждават на спектакъла.

* Със съкращения....

** Заглавието е на news.bg