Тайван ще ускори разработването на бойни дронове, като вземе предвид уроците от войната в Украйна и заплахата, която представлява Китай. Това съобщиха от Министерството на отбраната на острова, цитирани от "Ройтерс".

Безпилотните летателни апарати изиграха решаваща роля както за Киев, така и за Москва, откакто Русия предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Министърът на отбраната на Украйна заяви, че смята дроновете за бъдещето на съвременната война.

От своя страна Тайван е изправен пред нарастваща заплаха от страна на Китай, който неколкократно заплаши да използва сила, за да постави острова под свой контрол.

Тайпе е заявявал, че следи отблизо войната и извлича уроци, които може да приложи, за да отблъсне евентуална китайска атака, включително извлича поуки за това как Украйна устоява на числено превъзхождащите я руски сили.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова

Говорителят на тайванското министерство на отбраната Сун Ли-фан посочи, че островът ускорява разработването и производството на дронове.

"В отговор на настоящата вражеска заплаха и използвайки общия опит на безпилотните летателни апарати във войната между Украйна и Русия за изграждането на асиметрична бойна мощ за дроновете на нашата страна, Министерството на отбраната ускорява научноизследователската и развойната дейност и производството на различни безпилотни самолети", отбеляза той.

Водеща роля в тази работа играе Националният институт за наука и технологии "Чун-Шан", който е собственост на тайванските въоръжени сили.

Китай черпи опит от войната в Украйна, притеснен Тайван

Китай черпи опит от войната в Украйна, притеснен Тайван

Пекин разработвал стратегии за "хибридна война" срещу острова

Чи Ли-пин, директор на отдела за изследване на аеронавигационните системи на института, описа подробно дроновете, които се разработват за военни цели, включително за разузнаване.

"Дроновете на нашата страна вече са достигнали международните стандарти, що се отнася до техния вид, способности и съответната технология", подчерта той.

В доклад до парламента миналата година Институтът изложи планове за разработваните от него ракети и дронове, а по-рано Министерството на отбраната обяви намерения да започне производство на "атакуващи дронове".

Тайван вече се сблъска с китайски дронове, които прелетяха над контролирани от Тайпе острови край китайското крайбрежие.