Новият президент на Тайван Лай Чинг-те ще обещае да осигури стабилност чрез запазване на статуквото в отношенията на острова с Китай. Това ще каже той в речта си при встъпването в длъжност на 20 май. Това съобщава "Ройтерс", като цитира нов високопоставен служител по сигурността.

Лай, който наследява президента Цай Инг-уен, след като беше неин вицепрезидент през последните четири години, ще трябва да се справи с Китай, който засили натиска. Включително почти ежедневни военни нахлувания близо до въздушното му пространство - върху демократичния Тайван да приеме суверенитета му, твърдение, категорично отхвърлено от Тайпе.

64-годишният Лай многократно е предлагал да проведе преговори с Китай, но е бил отхвърлен от Пекин, който не се е отказал да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол. Лай и неговата управляваща Демократична прогресивна партия  казват, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще.

"Ще говорим за нашия стабилен и стабилен подход, продължавайки основите, заложени от президента Цай", каза новият служител, пожелал анонимност, на брифинг в Тайпе.

"Ние ще се уверим, че Тайван играе незаменима роля в глобалната икономика и геополитика, като същевременно поддържаме статуквото и работим с всички страни, за да гарантираме, че статуквото няма да бъде подкопано."

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

По време на ожесточен спор относно реформите в законодателния орган

Служителят каза обаче, че новото правителство ще се изправи пред "по-трудна и сложна" реалност у дома и в чужбина, тъй като Китай организира "по-провокативни" военни нахлувания и стартират кампании за влияние, за да разделят общественото мнение в Тайван.

"Ние ще продължим да изясняваме на международното общество, че другата страна е тази, която продължава да унищожава международния ред и да съсипва възможностите за обмен между двете страни на пролива", каза лицето.

Китайската служба по въпросите на Тайван, която тази седмица заяви, че "новият лидер на региона на Тайван" трябва да направи ясен избор между мирно развитие или конфронтация, не отговори на искането на "Ройтерс" за коментар.

В навечерието на изборната победа на Лай през януари Пекин многократно го заклейми като поддръжник на официалната независимост на Тайван, определяйки вота като избор между война и мир.

Китай твърди, че всяко действие на Тайван да обяви официална независимост би било основание за нападение срещу острова. Правителството в Тайпе казва, че Тайван вече е независима държава, Република Китай, и че не планира да промени това. Републиканското правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война с комунистите на Мао Цзедун.

В дните преди встъпването в длъжност на Лай Китай е ескалирал ежедневните си военни дейности, включително инсценировка на атаки срещу чужди плавателни съдове близо до Тайван, казаха източници преди това на "Ройтерс".

Новият служител каза, че Лай ще се ангажира да модернизира допълнително отбраната на Тайван и да продължи програмите за производство на собствени военни самолети и кораби.

"Нашата цел е да гарантираме, че никога няма да има конфликт", каза служителят.

Лай, известен с английското си име Уилям, също е изправен пред голямо вътрешно предизвикателство, като се има предвид, че ДПП загуби парламентарното си мнозинство на изборите през януари.

Депутати се биеха помежду си в хаотични сцени в парламента в петък, докато двете основни опозиционни партии настояваха за противоречиви реформи в камарата, включително превръщането на неверни изявления в законодателния орган в криминално престъпление.

Американска делегация ще присъства на инаугурацията на новия президент в Тайван

Американска делегация ще присъства на инаугурацията на новия президент в Тайван

Китай вероятно ще продължи натиска върху Тайван при новата администрация

Лай поиска ме на 18 май, призова за "рационален" дебат, за да може да се възстанови хармонията и да се постигне консенсус.