Парламентът на Тайван прие във вторник пакет от противоречиви законопроекти за разширяване на правомощията си, съобщава АФП. Това се случва, докато хиляди протестиращи за пореден ден отвън са скандирали "защитавайте демокрацията".

Поддръжниците считат, че са необходими разширени парламентарни правомощия за ограничаване на корупцията. Критиците се опасяват, че законите могат да отслабят демокрацията на самоуправляващия се остров срещу влиянието на Китай, който го обявява за част от своята територия.

Новият президент на Тайван Лай Чинг-те представлява Демократическата прогресивна партия (ДПП), която се застъпва за суверенитета на острова, но загуби мнозинството си в парламента на изборите през януари.

Законопроектите бяха предложени от Куоминтанг (KMT), най-голямата опозиционна партия в Тайван, която се счита за по-приятелска към Пекин, и бяха приети с подкрепата на нововъзникналата Тайванска народна партия във вторник след няколко сесии.

Сред приетите поправки беше една, изискваща президентът да държи реч пред парламента за състоянието на нацията и да отговаря на въпроси на законодателите, което е първото в Тайван.

Продължават протестите срещу парламентарните реформи в Тайван

Продължават протестите срещу парламентарните реформи в Тайван

Парламентът прие реформите за засилване на контрола върху правителството

Парламентът вече може също така да упражнява своите "правомощия за разследване", като изисква от правителствени агенции, военни части, частни компании или съответни лица да предоставят информация.

Те могат да бъдат глобени до 100 000 нови тайвански долара ($3100), ако откажат, забавят или скрият информация.

Припомняме, че на 21 май ситуацията в тайванския парламент прерасна в ожесточен спор относно усилията за разширяване на парламентарния надзор. Няколкостотин души се събраха пред парламента, за да протестират срещу реформите и обвиниха опозицията, че работи съвместно с Китай и се опитва да убие демокрацията в страната.

От началото на тази година няколко високопоставени лидери на КМТ са посетили Китай в това, което партията казва, че е усилие да поддържа отворени линиите за комуникация. Те отричат обвиненията, че прокарват китайските интереси. Но Китай отказва предложените преговори от страна на президента Лай Чинг-те понеже той не е съгласен с позицията на Китай за "един Китай", което включва и Тайван.