Коментарите на френския президент Еманюел Макрон за Тайван са озадачаващи. Това заяви председателят на тайванския парламент Ю Си-кун, цитиран от "Ройтерс".

Той изрази почуда дали основополагащите идеали на Франция за свобода, равенство и братство вече не са на мода.

По време на посещението си в Китай, което имаше за цел да покаже европейското единство по отношение на китайската политика, френският лидер предупреди Европа да не бъде въвлечена в кризата около Тайван, водена от "американския ритъм и китайската свръхреакция".

Той също така призова Европейският съюз да намали зависимостта си от САЩ и да се превърне в "трети полюс" в световните дела, наред с Вашингтон и Пекин.

Макрон иска Европа да не се влияе нито от САЩ, нито от Китай за Тайван

Макрон иска Европа да не се влияе нито от САЩ, нито от Китай за Тайван

Старият континент няма интерес от ускоряване на кризата около острова

Във Фейсбук обаче Ю Си-кун постави под въпрос френския ангажимент към свободата.

"Излезли ли са от мода "liberté, égalité, fraternité"?", пита той, като се позовава на държавния девиз на Франция "свобода, равенство, братство".

"Добре ли е просто да пренебрегнем това, след като е част от Конституцията? Или напредналите демократични страни могат да игнорират живота и смъртта на хора в други страни?", добавя Ю, който е един от основателите на управляващата Демократическа прогресивна партия в Тайван.

Полша се разграничи от Макрон и търси европейска сигурност при САЩ

Полша се разграничи от Макрон и търси европейска сигурност при САЩ

За Моравецки партньорството с Вашингтон е основен приоритет

Той отбелязва, че действията на Макрон - президент на водеща международна демокрация, го озадачават.

Китай проведе тридневни военни учения около Тайван, след като президентът на острова Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Франция, подобно на повечето страни, няма официални дипломатически отношения с Тайван, но на практика има свое посолство в Тайпе и също като други съюзници на САЩ изтъкна необходимостта от мир в Тайванския проток.

Вчера външното министерство на Тайван се опита да омаловажи коментара на Макрон, но потвърди, че е "отбелязало" казаното от него.

"Министерството на външните работи благодари на Франция за изразяването на загриженост относно мира и стабилността в Тайванския проток многократно и на редица международни места", включително, например, на неотдавнашната среща на върха на френско-британските лидери, заяви говорителят Джеф Лиу и допълни, че това е продължение на последователната позиция на Франция.

Китай не изтегля самолетите и корабите си и след края на ученията около Тайван

Китай не изтегля самолетите и корабите си и след края на ученията около Тайван

Тайванският президент разкритикува безотговорното поведение на Пекин