Ръководството на Китай е твърде "залисано" с вътрешните си проблеми, за да обмисля нахлуване в Тайван. Това заяви президентът на острова Цай Инуън, цитирана от "Ройтерс".

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и през последните четири години засили военния натиск върху острова. Това породи опасения за конфликт, който би имал последици в световен мащаб.

Според Цай обаче в момента Китай има твърде много проблеми.

"Смятам, че към момента китайското ръководство е залисано със своите вътрешни предизвикателства. И това ме навежда на мисълта, че може би сега не е моментът да обмислят мащабна инвазия в Тайван", посочи тя.

"До голяма степен поради вътрешните икономически и финансови, както и политически предизвикателства, но също така заради международната общност, която заяви ясно, че войната не е опция, а мирът и стабилността обслужват интересите на всички".

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

Независимостта на острова означава война

По повод думите на тайванския лидер от китайското министерство на отбраната отвърнаха: "Китай в крайна сметка и със сигурност ще бъде обединен отново".

"Народната освободителна армия ще предприеме всички необходими мерки, за да защити категорично суверенитета и териториалната цялост на Китай", подчерта говорителят на ведомството У Циен на брифинг в Пекин.

Въпреки че Цай и нейното правителство многократно апелираха за преговори с Китай, техните призиви бяха отхвърлени, тъй като Пекин счита Цай и управляващата Демократична прогресивна партия за сепаратисти.

На свой ред Цай твърди, че само народът на Тайван има право да решава бъдещето си.

Тайван е в разгара на кампанията за президентските и парламентарните избори, които ще се проведат на 13 януари. Според социологическите проучвания Лай Чинг-те от Демократичната прогресивна партия, който понастоящем е вицепрезидент, е фаворит за следващ държавен глава на острова.

С анимационен филм с елфи Китай показа как ще се обедини с Тайван

С анимационен филм с елфи Китай показа как ще се обедини с Тайван

Филмът показва как парчета от ценна древна картина се съединяват отново

Цай заяви, че "не е тайна", че Китай се опитва да се намеси в изборите в Тайван.

"Но мисля, че те вероятно не постигат особен успех в опитите си да повлияят на изборите тук. Преди всичко, защото това е демокрация и хората знаят, че са взели най-добрите решения за това кой ще бъде следващият лидер на Тайван", добави тя.

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван засили атаките си срещу Лай и неговия кандидат-вицепрезидент Хсяо Би-ким, бивш посланик на Тайван в Съединените щати.

"Независимостта на Тайван означава война. ДПП, налагаща този опасен двоен акт на независимост, само ще навреди на интересите и благосъстоянието на сънародниците на острова", предупреди говорителят Чен Бинхуа на пресконференция.

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се противопостави на опити за външна намеса