Приложението за съобщения Telegram ще предоставя IP адресите и телефонните номера на потребителите на властите, ако те имат заповеди за обиск или други валидни правни искания, предаде BBC.

В пост в Telegram канал си изпълнителен директор на приложението Павел Дуров написа, че промяната в условията на услугата и политиката за поверителност "трябва да обезсърчи престъпниците".

"Докато 99,999% от потребителите на Telegram нямат нищо общо с престъпността, 0,001%, участващи в незаконни дейности, създават лош имидж за цялата платформа, излагайки на риск интересите на нашите почти милиард потребители", посочи той.

Припомняме, че Дуров беше задържан във Франция, а няколко дни по-късно беше обвинен в позволяване на престъпна дейност в платформата. Обвиненията срещу него включват съучастие в разпространение на изображения на малтретиране на деца и трафик на наркотици. Той също така е обвинен в неизпълнение на изискванията на правоохранителните органи.

Франция задържа създателя на Telegram

Франция задържа създателя на Telegram

Бизнесменът Павел Дуров е арестуван във връзка с разследване

Дуров отхвърли обвиненията и каза, че хвърлената му отговорен за престъпления, извършени от трети страни в платформата, е едновременно "изненадващо" и "погрешно".

По мнението на критици Telegram се е превърнал в огнище на дезинформация, детска порнография и свързано с терор съдържание отчасти поради функция, която позволява на групите да имат до 200 000 членове. Метапритежаваният WhatsApp ограничава размера на групите до 1000.

Telegram беше проучен миналия месец за хостване на крайнодесни канали, които допринесоха за насилието в английските градове. Преди няколко Украйна пък забрани приложението на държавни устройства в опит да сведе до минимум заплахите от Русия.

Арестът на 39-годишния главен изпълнителен директор предизвика дебат за бъдещето на защитата на свободата на словото в интернет.

За Сноудън арестът на Дуров е посегателство върху свободата на словото

За Сноудън арестът на Дуров е посегателство върху свободата на словото

Това е унижение за Франция и целия свят, заяви бившият бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ

Според Джон Скот-Рейлтън, старши изследовател в Citizen Lab на Университета на Торонто след задържането на Павел Дуров много хора са започнали да се съмняват дали Telegram всъщност е безопасно място за политическите дисиденти. Това е така, защото Telegram не е дал яснота как ще процедира с властите в държавите с репресивен режим като Русия и Беларус - много хора в такива страни използваха приложението заради сигурността, което то им даваше да споделят политическите си възгледи.

"Мнозина сега разглеждат изявлението на Telegram с един основен въпрос: това означава ли, че платформата ще започне да си сътрудничи с властите в репресивни режими?", уточни Скот-Рейлтън.

Експертите по киберсигурност казват, че макар Telegram да е премахвал някои групи в миналото, той има много по-слаба система за модериране на екстремистко и незаконно съдържание от конкурентните компании за социални медии и приложения за съобщения.

Преди неотдавнашното разширяване на политиката Telegram щеше да предоставя информация само за заподозрени терористи. В понеделник Дуров каза, че приложението вече използва "специален екип от модератори", които използват изкуствен интелект, за да прикрият проблемно съдържание в резултатите от търсенето.

Но правенето на този тип материали по-трудни за намиране вероятно няма да е достатъчно, за да се изпълнят изискванията на френското или европейското законодателство.

Дуров на свобода срещу 5 млн. евро гаранция

Дуров на свобода срещу 5 млн. евро гаранция

На съоснователя на Telegram е било повдигнато обвинение и ще се явява в полицейското управление два пъти седмично