Британският премиер Тереза Мей обяви, че финансовото споразумение, договорено по време на преговорите за Брекзит по-рано днес е "справедливо за британските данъкоплатци".

По време на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, британският лидер отбеляза, че пробивът в преговорите по "развода" представлява "значително подобрение".

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Това обяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер

Мей подчерта, че "достигането до тази фаза изискваше взаимни отстъпки от двете страни", въпреки че изглежда, че постигнатото споразумение защитава по най-добрия начин интересите на двете страни. Мей добави, че напредъкът в преговорите по Брекзит, постигнат тази сутрин, е осигурил необходимата "яснота и сигурност за Обединеното кралство и Европейския съюз".

Британският министър-председател заяви, че очаква споразумението да бъде подкрепено от 27-те страни членки на ЕС, подчертавайки, че сделката "означава, че сега компаниите могат да вземат инвестиционни решения".

Запитана дали Брекзит е бил добра идея, Мей коментирала, че мнозинството в правителството се е съгласило, че британският народ е трябвало да реши и че той е решил да излезе от Общността и "ето защо ние ще излезем от Европейския съюз".

В Северна Ирландия се "зъбят" на Дъблин за Брекзит

В Северна Ирландия се "зъбят" на Дъблин за Брекзит

Излага на опасност отдавнашни добри англо-ирландски отношения

Обединеното кралство е убедено, че споразумението на страната за излизане от ЕС няма да включва твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия, повтори позицията си Тереза Мей, подчертавайки значението на спазването на споразумението "Разпети петък" (от 1998 г., с което беше сложен край на дългогодишния конфликт в Северна Ирландия). Целта обаче е запазването на конституционната и икономическата цялост на Обединеното кралство след Брекзит, което може да наложи "специфични решения" заради "уникалните обстоятелства" около Северна Ирландия.

От друга страна Мей отрече, че договореният текст по Брекзит предполага какъвто и да е специален статут за Северна Ирландия.

Шотландия напира да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС

Шотландия напира да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС

След като Тереза Мей намекна за специфично решение за Брекзит

"Убедени сме, че в договарянето на нашите бъдещи търговски отношения, няма да има твърда граница", подчерта Мей.

Съвместния доклад на ЕС и Обединеното кралство по напредъка във връзка с преговорите за Брекзит, публикуван днес, подчертава: "Обединеното кралство също така припомня ангажимента си за избягване на твърда граница, включително каквато и да е физическа инфраструктура или свързаните с нея проверки и контрол."