Турция и Британия подписаха споразумение за съвместно машиностроене и то в областта на военната техника. Става дума за изтребители. Това стана по време на визитата на британския премиер в Анкара, съобщи ABC News.

Сделката е парафирана след отправения от страна на Мей призив Турция да спазва човешките права след ликвидирания опит за преврат от юли миналата година.

15 юли, денят на неуспешния преврат, вече е официален празник в Турция

15 юли, денят на неуспешния преврат, вече е официален празник в Турция

Ден на демокрацията и националната солидарност

Тереза Мей обяви, че е горда от това, че страната й е подкрепила турския държавен глава в защитата на демокрацията след метежните събития от лятото. Сега обаче поиска от Ердоган да се спазват човешките права и върховенството на закона при опитите за разследване на участниците и последствията.

Турция задържа 40 войници, свързани с опита за преврат

Турция задържа 40 войници, свързани с опита за преврат

Издадени са заповеди за задържането

Сделката за изтребителите, подписана от двете страни, е за около 100 млн. паунда (125 млн. долара). Тя ще развива турската програма в областта на летателната военна техника.

"Това споразумение още веднъж подчертава, че Британия е велика, глобална, търговска нация и че сме отворени за бизнес", каза Мей, допълвайки: "Това бележи старта на нови и по-задълбочени търговски отношения с Турция и потенциално ще подсигури британски и турски работни места и просперитет за идните десетилетия".

Тръмп и Мей обсъдиха Русия, Сирия и НАТО

Тръмп и Мей обсъдиха Русия, Сирия и НАТО

Мей бе първият чуждестранен лидер, който Тръмп посреща след встъпването си в длъжност

Част от основните въпроси, засегнати от двамата държавници, е била възможността за засилване на общата търговия между двете страни, след като Британия напусне ЕС.

Визитата на Мей в Анкара беше последваща срещата й с президента на САЩ Доналд Тръмп.