Холандската полиция разследва дали атентаторът от коледния базар в Берлин може да е пътувал през Холандия. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от полицията.

Припомняме, че 12 души бяха убити при атаката на 19 декември. Заподозреният за атентата - 24-годишният тунизиец Анис Амри, бе застрелян на 23 декември от италианската полиция. На 24 декември в Тунис бяха арестувани негови приближени, включително племенникът му. Амри изпращал пари на младежа и го карал да се присъедини към него в Европа. По думите на племенника Анис Амри е бил лидер на джихадистка групировка в Германия.

Говорителят на националната полиция на Холандия Вим де Брюн съобщи, че има знаци, че 24-годишният Амри е минал през Холандия на път за Франция. Извършва се разследване.

След атентата в Берлин тунизиецът е избягал във Франция, където от Лион е хванал влак за Торино в Италия.

По-късно ДПА съобщи, позовавайки се на италианския всекидневник "Република", че разследващите са открили SIM карта от Холандия в раницата на Анис Амри.

Картата за мобилен телефон идва от партида, разпространена до универсални магазини в холандските градове Цволе, Бреда и Ниймеген между 20 и 22 декември.

Не е ясно дали това означава, че Амри е пътувал до Холандия, след като е избягал от Берлин или се е снабдил със SIM картата по друг начин.

Тялото на Анис Амри все още е в Милано, където патолозите извършват аутопсия.