Заподозреният за извършването на терористичната атака в Манчестър - 22-годишният Салман Абеди, е имал връзки с терористичната групировка "Ал Кайда" и е получил обучение в чужбина. Това съобщава американската телевизия NBC, позовавайки се на неназован представител на американското разузнаване, който бил запознат с хода на разследването.

23-годишен е атентаторът от Манчестър
Обновена

23-годишен е атентаторът от Манчестър

Салман Абеди е бил известен на британските власти

Източникът заявил пред телевизията, че Абеди бил разпознат по кредитна карта, намерена на мястото на взрива, като с помощта на технология за разпознаване на лица самоличността му била потвърдена.

Според служителя на американското разузнаване през последната година Абеди е пътувал до Либия, ходил е и в други страни. Освен, че имал "явни връзки с Ал Кайда", той може да е контактувал с различни други групировки.

По-рано в. "Таймс", цитирайки приятел на Абеди, също написа, че преди няколко дни той се върнал от Либия, където може да е преминал обучение в лагери на терористи. Специалните служби и полицията проверяват тези данни.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

Терористите публикуваха видео в социалните мрежи

Източникът отбелязал, че избухналата бомба била "голяма и сложна", като за създаването ѝ са били използвани материали, достъпът до които е труден във Великобритания. Това може да означава, че някой е помагал на Абеди.

Според източника от американското разузнаване следователите се опасяват, че заподозреният за извършването на терористичния акт може да е член на терористична клетка, чиято численост и ангажираност са неизвестни. Той не изключва възможността и за "последваща" атака.

Отбелязва се, че в миналото роднини на Абеди вече са информирали британските власти за заплахата, която той представлява.

Терористичната атака в Манчестър беше извършена късно вечерта в Манчестър непосредствено след края на концерта на американската певица Ариана Гранде в "Манчестър арена". По последни данни, при нападението загинаха 22-ма души, а около 60 души бяха ранени. Освен това все още няколко тийнейджъри се водят за изчезнали. Отговорността за нападението беше поета от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").