Атентаторът от Манчестър е идентифициран като 23-годишния Салман Абеди. Това потвърдиха източници на CBS News. Той е бил известен на британските власти.

По-късно полицията също обяви името на атентатора - Салман Абеди. Според информацията, цитирана от Скай Нюз, той е 22-годишен.

Полицията обяви, че работи по това да установи дали Абеди е действал сам или като част от група.

Британският в. "Телеграф" пише, че Абеди е роден през 1994 г. в Манчестър. Той е едно от четирите деца на семейство либийски бежанци, които дошли във Великобритания, за да избягат от режима на Кадафи.

И двамата родители на Салман Абеди са родени в Либия, но изглежда са емигрирали в Лондон преди да се преместят в района "Фалоуфилд"в южен Манчестър, където са живели поне 10 години. Семейството има трима сина и една дъщеря, която сега е на 18 години.

По непотвърдена информация в Манчестър цялото семейство, освен двамата по-големи сина, се е върнало в Либия.

Името на Абеди бе съобщено от шефа на полицията в Манчестър Ян Хопкинс.

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър
Обновена

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър

По време на концерта на американската певица Ариана Гранде

Припомняме, при самоубийствения атентат до "Манчестър арена" загинаха 22-ма души, а 59 пострадаха. Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Британският премиер Тереза Мей обяви, че нападението в Манчестър е един от най-кръвопролитните терористични актове във Великобритания, най-кръвопролитното в Манчестър и в Северна Англия.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

Терористите публикуваха видео в социалните мрежи

Вече са извършени няколко ареста

Сред жертвите е 8-годишно момиченце. Сафи Роус Русос е била на концерта с майка си. 

По-рано властите разкриха първата установена самоличност сред загиналите - 18-годишната студентка по медицина Джорджина Каландър.

12 деца под 16-годишна възраст са сред 59-мата ранени, които са откарани в болница.

Третата идентифицирана жертва е Джон Аткинсон, съобщава Скай Нюз.

Британският червен кръст разкри приемен център на стадион "Манчестър Етихад" за семействата и приятелите за засегнатите от атаката. Доброволци оказват подкрепа на семействата.

Полицията призовава хората да отидат в приемателния център, ако все още очакват информация или искат да бъдат събрани с някой, който е в неизвестност.

В центъра има 10-12 семейства, информират от доброволческата организация.

В свое изявление принц Чарлз изрази своята дълбока скръб от трагедията в Манчестър.

"Моята съпруга и аз бяхме силно шокирани да разберем за наистина ужасното събитие, което се случи в Манчестър миналата нощ. Толкова голям брой хора, включително много млади посетители на концерта, загубиха живота си или са пострадали толкова много в тази ужасна жестокост, дълбоко ни натъжи и ни изпълни с голяма тъга", заявява принц Чарлс.

Той допълва, че думите не могат да изразят това, което толкова много семейства изпитват в това изключително трудно време. "Нашето най-сърдечно съчувствие е с тези, които така трагично са загубили близките си или са били засегнати по някакъв начин", допълва той.

Шефът на разузнаването заяви, че САЩ все още не са потвърдили, че "Ислямска държава" е отговорна за атаката в Манчестър.

Айфеловата кула изгасва в знак на солидарност към жертвите от Манчестър

Айфеловата кула изгасва в знак на солидарност към жертвите от Манчестър

Парижани стоят до скърбящите

Премиерът на Великобритания Тереза Мей пристигна в Манчестър в следобедните часове. Тя заяви, че това е една абсолютно ужасна атака.

Мей допълни, че е разговаряла с полицията за разследването, което продължава. Те работят, за да установят дали в атентата е замесена по-голяма група от хора.

"Да прекъснеш младия живот по този начин - това е ужасно", категорична е Тереза Мей.

Тя поздрави полицията за начина, по който е реагирала на атаката.

Междувременно полицията в Лондон обяви, че ще преразгледа плановете за сигурността за предстоящите събития в столицата.

Полицаи ще бъдат разположени на по-малки събития, на които по-рано не е имало служители на реда. Също ще бъде увеличен броят на въоръжените и невъоръжените полицаи около ключови локации и оживени места.

Прави се пълен преглед на операциите за сигурността и полицейската дейност за спортните събития през уикенда в Уебмли и Туикенхам.

Операция "Херкулес", включваща разполагането на редица въоръжени служители, ще бъде засилена, обяви командир Джейн Конърс.