чечняВъв вторник сутринта група терористи е атакувала сграда от правителствения комплекс в Грозни, предаде РИА Новости, позовавайки се на правоохранителните органи. Поне четирима милиционери са загинали, няма пострадали цивилни граждани.

Първоначалната информация беше, че терористите са атакували чеченския парламент, но по-късно стана ясно, че цел на нападението е бил правителственият комплекс в града и по-специално бившата сграда на министерството на земеделието.

Според силите за сигурност, нападателите са започнали атаката в момент, когато официалните лица са влизали в сградата. Един от терористите се е самовзривил, а други двама или трима са започнали стрелба по охраната. Повече подробности не са известни на този етап.

По информация на "Интерфакс", в близост до кабинета на парламентарния председател Дукуваха Абдурахманов се е завързала престрелка. Сградата е бил блокирана и е била проведена операция по неутрализиране на терористите, водена лично от президента Рамзан Кадиров. Абдурахманов е бил евакуиран на безопасно място. По информация на "Интерфакс" всички нападатели са били неутрализирани.

Нападението се случи докато руският вътрешен министър Рашид Нургалиев е на посещение в размирната република.

Последното стълкновение с участие на бунтовници в Чечня беше в края на август. Тогава група от около 60 терористи атакува родното село на лидера на страната Рамзан Кадиров. Тогава загинаха шестима сътрудници на правоохранителните органи, 17 милиционери и 7 цивилни, както и 12 бунтовници.

Кадиров обвини за нападението от месец август Ахмед Закаев, който се укрива във Великобритания.