Руският бизнесмен Виктор Бут, заподозрян в трафик на оръжие и екстрадиран от Тайланд в САЩ, пристигна в Ню Йорк. Той бе докаран с брониран автомобил, съпроводен от полицейски кортеж, в който имаше още един брониран и други три автомобила.

Виктор Бут трябва да се яви съда, където да се запознае официално с обвинението срещу него.

Припомняме, Виктор Бут бе арестуван в Тайланд през март 2008 година. Той е обвинен във финансиране през 90-те години на държави и бунтовници в Третия свят.

Според тях Бут е търгувал с оръжия в Централна и Западна Африка през 1990 г.
Доклад на ООН показва, че той е организирал мрежа от над 50 авиотранспортни фирми. Експерти пък заявиха, че незаконната търговия с диаманти е един от финансовите източници на търговията му.

Американската администрация въведе ограничения за Бут още през 2006 година, след като предишната година бяха замразили негови активи. В комитета на ООН по разследванията и санкциите беше предаден и доклад за 30 фирми, свързани с бизнесмена и извършващи незаконна дейност.

Виктор Бут е собственик на редица автотранспортни фирми, базирани в различни части от Близкия изток, Африка и Източна Европа, включително и САЩ.
Той се счита за един от основните играчи във въздушния транспорт, като самолетите му са преобладаващо съветско производство. Именно транспортната му дейност позволява да доставя оръжие до различни части на света.

Противоречията между САЩ и Русия около екстрадирането на Бут може да навредят на сътрудничеството между двете страни в областта на контрола върху оръжията, съкращаването на ядрените им арсенали и войната в Афганистан.

В доклад на ООН за военните конфликти преди година Виктор Бут бе обвинен в причастност за разпалване на военни конфликти в страни, където е въведено ембарго - Афганистан, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан. Обвиненията на американската администрация се базират и за връзки с ФАРК.