Благодарение на смяната на ръководителя на "комитетите за специално влияние" Русия успя да реабилитира разузнаването си на световната сцена, пише The Economist.

Журналистите отбелязват няколко забележителни провала на руските шпиони. По-специално, неуспешният опит за убийство на руския опозиционен активист Алексей Навални с отровата "новичок", подценяването на ВСУ в навечерието на пълномащабно нахлуване в Украйна и неуспехът да се спре миналогодишния бунт на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Русия осъзна, че се нуждае от по-честни доклади от своите агенти. Москва назначи Сергей Кириенко, заместник-ръководител на администрацията на Кремъл, за ръководител на "комитетите за специално влияние". Шпионите координират операциите срещу Запада и след това измерват ефекта им", пише изданието.

Тази промяна доведе до това, че руското разузнаване стана много по-ефективно. По-специално в публикацията се отбелязва влиянието на компаниите на територията на западните държави по отношение на отпускането на помощ за Украйна.

"През януари германски експерти публикуваха информация за ботове, които в продължение на един месец са разпространявали ежедневно стотици хиляди съобщения на немски език в мрежата X с 50 000 акаунта. На 12 февруари Франция разкри голяма мрежа от руски уебсайтове, които са разпространявали дезинформация във Франция, Германия и Полша", припомня изданието.

Журналистите отбелязаха подобряването на качеството на работата на други руски специални служби. По-специално ФСБ, СВР и ГРУ сега се занимават с вербуване на руснаци, които са пътували до Европа. Отбелязва се, че тези хора са особено опасни за Германия, тъй като броят на руските бежанци там се е увеличил значително след санкциите на балтийските държави.

Шпиони, TikTok, инфлуенсърки – как Путин прониква в Латинска Америка

Шпиони, TikTok, инфлуенсърки – как Путин прониква в Латинска Америка

Най-удивителното е, че цял сектор от латиноамериканската крайна десница, включително висши военни, подкрепя Владимир Путин. Към тях очевидно се добавят, както в Европа, симпатиите на латиноамериканската крайна левица

Освен това в публикацията се отбелязва, че руските разузнавателни служби може да се занимават с подготовката на война между Русия и НАТО. Сред подходите, освен кражба на класифицирана информация, може да е и опит за влошаване на отношенията между ЕС и САЩ, подкопаване на помощта за Украйна и провокиране на конфликти между членовете на Алианса.

Страните от НАТО все по-често започват да говорят за пряк конфликт с Русия. Например генералният секретар на Алианса Столтенберг наскоро заяви, че НАТО трябва да се подготви за евентуална десетгодишна конфронтация с Русия, тъй като нейната агресия може да се разпространи и в други държави.

Украйна разби мащабна мрежа от руски шпиони

Украйна разби мащабна мрежа от руски шпиони

Задържани са 13 жители на Николаев

По-рано журналистите от Bild, позовавайки се на секретни материали на Бундесвера, също писаха за възможна война между НАТО и Русия. По-специално се казваше, че военните действия "неизбежно" ще започнат през 2025 г.