След оставката на първия министър на Шотландия Никола Стърджън Шотландската национална партия (ШНП) ще трябва да избере нов лидер, като основните претенденти са заместник-министърът Джон Суини, министърът на конституцията, външните работи и културата Ангъс Робъртсън и министърът на финансите и икономиката Кейт Форбс, съобщи The Guardian.

Дата за избор на нов лидер на ШНП все още не е обявена, а никой член на партията все още не е изразил официално желание да се включи в надпреварата за лидерския пост. Британските медии обаче вече спекулират кой би могъл да наследи Стърджън, която е на поста от 2014 г. насам.

За един от най-очевидните кандидати се смята заместник-министърът Джон Суини, който след Стърджън има най-голям опит в шотландското правителство. Суини ръководеше партията в периода 2000-2004 г. Той никога не е заемал поста на първи министър на Шотландия.

За друг фаворит за поста се смята Ангъс Робъртсън, министър на конституцията, външните работи и културата, който беше лидер на ШНП в Камарата на общините на британския парламент в периода 2007-2017 г.

Подобно на Суини, той е един от "ветераните" на партията, но The Guardian отбелязва, че не се ползва с особена подкрепа от лявото крило на ШНП, тъй като още преди референдума през 2014 г. превърна подкрепата за присъединяването на независима Шотландия към НАТО в част от политиката на партията.

Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия
Обновена

Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия

Очаква се тя да даде време за избор на наследник

The Guardian също така смята, че 32-годишната финансова министърка Кейт Форбс, която в момента е в отпуск по майчинство, има добри шансове да спечели изборите. Изданието отбелязва, че тя е уважавана в партията, но е член на Свободната църква на Шотландия, чието учение не съвпада с някои аспекти на политиката на ШНП.

Като други кандидати за поста The Guardian посочва министъра на здравеопазването Хумза Юсаф, министъра на културата, Европа и международното развитие Нийл Грей и министъра на околната среда, биоразнообразието и поземлената реформа Мери МакАлън.

Самата Стърджън не казва кого би предпочела да види за свой наследник, но при обяснението на причините, поради които е решила да се оттегли, министърът заяви, че би искала да види начело на партията по-малко противоречива фигура.

За да се борят за лидерския пост в ШНП, кандидатите трябва да съберат по 100 номинации от членове на партията от поне 20 окръга. В случай че има повече от един такъв кандидат, ще се проведат избори. През 2014 г., след като Алекс Салмънд подаде оставка, избори нямаше, тъй като Стърджън стана единственият кандидат за поста.

Първият министър на Шотландия се избира чрез гласуване в парламента и технически всеки депутат може да заеме този пост, но обикновено лидерът на управляващата партия се избира на този пост. Тъй като в момента SNP има мнозинство в парламента, новият лидер на партията вероятно ще стане първи министър на Шотландия.

Новият британски премиер стопля отношения с Шотландия

Новият британски премиер стопля отношения с Шотландия

Риши Сунак и Никола Стърджън са провели "конструктивен" разговор

По-рано в сряда Стърджън обяви, че напуска поста си. Тя заяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си, докато не бъде избран нов първи министър, който да я замени. Стърджън също така отрече слуховете, че оставката ѝ се дължи на състоянието на шотландската политическа сцена. Тя заяви, че решението е било трудно за нея и е мислила за него в продължение на седмици.