Британският вестник The Times публикува статия за неуспешния опит на въоръжените сили на Украйна да си върнат територията на Запорожката атомна електроцентрала, където са разположени руските военни.

Фактът, че въоръжените сили на Украйна са се опитали да проведат десант и да щурмуват АЕЦ, беше съобщен в края на октомври миналата година от служители на окупационните администрации и руското министерство на отбраната. Както отбелязва Times, Киев не призна официално опита за щурм на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но представители на украинските специални сили, военното разузнаване и военноморските сили (ВМС) при условие за анонимност разказаха на журналистите на изданието подробности за операцията.

По това време руските войски държаха електроцентралата повече от шест месеца, използвайки нейната територия, за да обстрелват украински градове от другата страна на Днепър и голям стоманодобивен завод в Никопол, пише Times.

През нощта на 19 октомври около 600 военни на 30 лодки, пълни с оръжия, включително тежки картечници, гранатомети МК-19 и противотанкови оръжия, са се опитали да стъпят на левия бряг на Днепър.

"Идеята беше само пехота да може да участва в битката. Те нямаше да могат да използват артилерия срещу нас, тъй като това е ядрена централа", цитира Times един от военните.

Украинците обаче не са очаквали толкова сериозна съпротива от руска страна.

Украйна бие тревога за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Украйна бие тревога за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Маскирани са похитили четирима души от персонала

"Руските военни изградиха много плътна отбрана, минираха всичко. Когато започнахме да се приближаваме, те дори извадиха танкове и артилерия и започнаха да ни обстрелват направо във водата", разказват украинските военни пред вестника.

Докато катерите на специалните сили пресичаха Днепър, украинските военни започнаха обстрел по руски позиции, включително с помощта на ракетни системи HIMARS.

В резултат на това само малка група украински военни са успели да достигнат брега, те са влезли в тричасов сблъсък с руската армия в покрайнините на Енергодар, но след това са били принудени да отстъпят.

Британският вестник отбелязва, че поради риска от изтичане на радиация подобен опит за военно нападение повдига въпроси дори сред украинските официални лица, които са убедени в необходимостта от връщане на АЕЦ "Запорожие" под контрола на Киев.

Ръководителят на украинската компания "Енергоатом" Пьотр Котин предположи, че ще бъде възможно да се върне АЕЦ, ако украинската армия може да се придвижи на юг, към Крим и Мелитопол.

Русия увеличава служителите в Запорожката АЕЦ

Русия увеличава служителите в Запорожката АЕЦ

Персоналът на централата ще нарасне до 4500 души до края на април

"Това е единственият вариант - без директен обстрел на централата, без директна атака на територията на станцията - казва той. - Много е опасно да се правят такива неща в близост до ядрени материали".