Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви преди посещението си в Индия следващата седмица, че администрацията на Тръмп иска да "задълбочи" драстично сътрудничеството с Ню Делхи, гледайки го като ключов партньор във връзка с отрицателното китайско влияние в Азия, съобщава "Ройтерс".

По-малко от месец преди президентът Доналд Тръмп да направи първото си държавно посещение в Китай, Тилерсън заяви, че Съединените щати са започнали да обсъждат създаването на алтернативи на китайското финансиране на инфраструктурата в Азия.

В друг коментар, който може да разстрои Пекин, той коментира, че Вашингтон кани и други, включително Австралия, да се присъединят към сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и Индия, в което Пекин вижда заплаха.

Всичко това съвпада с началото на седмичния конгрес на китайската комунистическа партия, по време на който президентът Си Дзинпин се стреми да консолидира властта си.

"Съединените щати се стремят към конструктивни отношения с Китай, но няма да страним от предизвикателствата на Китай към основаващия се на правилата ред, а и когато Китай разрушава суверенитета на съседните страни и вреди на САЩ и нашите приятели", коментира Тилърсън пред Центъра за стратегически и международни проучвания.

"Индия и САЩ трябва да се стремят да подготвят други страни, за да защитят своя суверенитет, да изградят по-голяма свързаност и да имат по-силен глас в региона, като насърчават техните интереси и развиват техните икономики", добавя Тилерсън.

Решението на САЩ да разшири отношенията си с Индия почти със сигурност ще разстрои конкурента на Индия, Пакистан, където Тилърсън също ще се "отбие" следващата седмица, коментира анонимен старши служител на Държавния департамент.

Пакистан е бил основният съюзник на САЩ в Южна Азия в продължение на десетилетия, но американските представители са разочаровани, че Пакистан не е успял да намали подкрепата си за талибаните в Афганистан, където администрацията иска Индия да играе по-голяма роля в икономическото развитие.

Като част от стратегия за Южна Азия, представена от Тръмп през август, от Тилерсън се очаква да натисне Исламабад, който отрича, че помага на талибаните, да предприеме по-строги стъпки срещу екстремистите и да увеличи усилията за мирни преговори с Кабул.

"Очакваме Пакистан да предприеме решителни действия срещу офанзива на терористични групи, които заплашват собствения си народ и широкия регион", каза Тилерсън.

Тръмп заплаши по-нататъшни съкращения на помощите от САЩ за Пакистан, ако не постигнат сътрудничество.

Китай, стратегически съперник на Съединените щати и Индия, също е и от жизненоважно значение за Тръмп по отношеие на ядрените опити на Северна Корея и оръжията, способни да достигнат Съединените щати.

Тилерсън също така иска и конструктивни отношения с Китай. В продължение на много десетилетия Съединените щати са подкрепяли възхода на Китай. Подкрепяли са и възхода на Индия. Но тези две страни се развиват съвсем различно, съобщава високопоставен член на държавния департамент.

В Пекин говорителят на външното министерство Лу Канг заяви, че Китай се надява, Съединените щати да се откажат от пристрастност при разглеждането на действията си в чужбина.

"Китай никога няма да се развива за сметка на други страни", заяви Лу Канг в редовен брифинг в четвъртък. "В същото време никога няма да се откажем от нашите справедливо заслужени права и интереси", допълва той.

Здравите отношения между Китай и Съединените щати са полезни за хората от двете страни и са очаквани от Азиатско-тихоокеанския регион, добави той.

"Няма да можем да се конкурираме с това, което Китай предлага, но страните трябва да решат какво са готови да платят, за да си осигурят суверенитета и бъдещия си контрол върху икономиките си, и ние провеждаме тези дискусии с тях", коментира Тилърсън във връзка с разговори с Азиатски страни.