Каквото и да се случи на бойното поле през следващите седмици и месеци, ясно е, че Русия не е постигнала основните си военни цели - смяната на ръководството в Украйна и геополитическото подчинение на страната, пише журналистът Едуард Лукас в свой анализ за вестник "Таймс".

Но по-нататък - след войната - сигурността, просперитетът и свободата на Украйна все още не са гарантирани, смята Лукас. И, според него, има две основни причини за това.

Първо, според него, дори след края на военните действия, заплахата от потенциална руска агресия в бъдеще ще остане, въпреки факта, че не е ясно кой ще бъде на власт в Русия след войната.

Членството в НАТО може да стане гаранция за сигурността на Украйна във всяка бъдеща политическа ситуация в Русия, но според Лукас досега Алиансът не е демонстрирал готовността си да издаде входен билет на Украйна, ограничавайки се до тържествени обещания.

Байдън: Украйна няма да получи облекчения за НАТО

Байдън: Украйна няма да получи облекчения за НАТО

Те трябва да отговарят на същите стандарти. Така че няма да го улесняваме, отсече президентът преди срещата във Вилнюс

Ангажиментите, които Америка на Байдън е поела към Украйна, са много подобни на отбранителните връзки на САЩ с Тайван и Израел, пише Едуард Лукас. Като цяло те са силни, но могат да се променят според визията на всяко следващо правителство във Вашингтон.

Втората заплаха за формирането на следвоенна Украйна според журналиста е корупцията. Страната се бори с нея през 1991 г., но само епизодично и със закъснение постига известни успехи, пише авторът.

Следвоенна Украйна ще получи колосални суми, отпуснати за възстановяване на инфраструктурата, промишлеността и жилищата, а това ще изисква най-прозрачния механизъм за разпределение на средствата. Частните инвеститори и международните донори ще искат гаранции.

Това означава, че Украйна ще трябва да възстанови не само разрушените обекти, но и социални и политически институции, а това е много по-трудно, пише Таймс.

Украйна няма да получи покана за членство на срещата на върха на НАТО

Украйна няма да получи покана за членство на срещата на върха на НАТО

Във Вилнюс ще бъде обсъдено как да бъде приближен Киев до Алианса