Решението за започване на войната в Ирак и за отстраняването на Саддам Хюсеин от власт в коалиция от над 40 държави, оглавявана от САЩ, беше най-трудното, най-важното и най-мъчителното, което съм взимал по време на 10-те си години като премиер на Великобритания. Това заяви бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, цитиран от „Гардиън”, на пресконференция, след като бе разпространен докладът на сър Джон Чилкот за участието на Великобритания във Войната с Ирак през 2003 година. Решението е взето именно по време на управлението на Блеър.

Той заяви, че поема пълна отговорност за войната в Ирак и за случилото се, без изключения или извинения. Тони Блеър посочи, че чувства „повече тъга и съжаление и извинение” за това, отколкото вярвате.

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Самият Чилкот е убеден, че неговият доклад ще осигури на страната никога повече да не отива на война без дебат и неподготвена

По думите на Блеър имало две неща, които не можел да направи. Нямало да каже, че съжалява, че са се отървали от Саддам Хюсеин и никога няма да приеме, че войниците са загинали напразно. Блеър подчерта, че те са загинали в битката срещу терора, за определяне борбата на нашето време. Тони Блеър бил наясно, че някои роднини не могат да приемат това.

Той посочи, че докладът казва, че не е имало лъжи и решенията са взети добросъвестно. Докладът обаче отправя сериозни критики, допълни той. Блеър заяви, че приема критиките, дори, когато не е съгласен напълно с тях. По думите му било грешно да се обвиняват въоръжените сили.

Тони Блеър посочи, че в продължение на повече от 20 години режимът на Саддам Хюсеин е бил източник на конфликт и кръвопролития. Той управлявал с безпрецедентна жестокост. Всички разузнавателни агенции смятали, че той бил единственият режим, който използвал оръжия за масово поразяване. Имало доказателства, че „Ал Кайда” иска да използва тези оръжия. И на 11 септември те показали, че биха могли да ги използват.

Не можем да върнем времето, но е важно да извлечем поука от войната в Ирак, категоричен Камерън

Не можем да върнем времето, но е важно да извлечем поука от войната в Ирак, категоричен Камерън

Гласувалите за участието на Великобритания трябва да поемат отговорност за грешките

Тони Блеър обясни, че заключенията на разузнаването, направени в началото на войната, се оказали погрешни. Последиците били по-враждебни, продължителни, по-кървави от очакваното. Коалицията искала да се установи държава, която да е сигурна, а народът свободен, но вместо това те станали жертва на сектантски тероризъм.  

Страхът на американската администрация, която той споделял, бил, че терористичните групировки могат да получат оръжие за масово унищожение. Блеър отхвърля твърдението на Чилкот, че решението за нахлуване в Ирак е могло да бъде забавено. Той взел решението, защото смятал, че е правилно и защото смятал, че цената на бездействието ще бъде по-висока.

Силните отношения на Великобритания с Америка довели до това Америка да търси международна коалиция в борбата с „Ал Кайда”. Тони Блеър смята, че ако Саддам Хюсеин бил останал на власт, в Ирак можела да се появи Арабска пролет с Хюсеин на власт. Това щяло да създаде друга Сирия. През 2010 г. Ирак бил относително стабилен.
„Ислямска държава” се появила в Сирия след въстанието там. Най-малкото в Ирак има легитимно правителство, отбеляза той.

Всички решения са трудни в опасен свят. Единственото, което може да се направи, е да се взимат решения.

Тони Блеър не приема, че щяло да бъде по-добре, ако Саддам Хюсеин бил оставен. Той щял да стане по-силен, ако САЩ отстъпели.

Блеър смята, че решението да не се бомбардира Сирия през 2013 г. било фундаментална грешка.