Американският президент Доналд Тръмп защити решението си да поздрави руския си колега Владимир Путин за преизбирането му, заявявайки, че добрите отношения с Русия са необходими за подпомагане разрешаването на някои от световните проблеми, съобщава ДПА.

"Лъжливите медии полудяха, защото искат да го критикувам безпощадно. Те грешат! Добрите отношения с Русия (и други) са добро нещо, а не лошо", написа американският държавен глава в профила си в "Туитър".

"Те могат да помогнат за решаването на проблемите със Северна Корея, Сирия, Украйна, ДАЕШ ("Ислямска държава"), Иран и дори задаващата се оръжейна надпревара", допълни Тръмп.

Той също така отбеляза, че бившите президенти Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама също са се обаждали на Путин по време на управлението си.

"Буш се опита да има добри отношения с Путин, но нямаше "акъла", подчерта Тръмп, допълвайки: "Обама и Клинтън се опитаха, но нямаха енергията или химията. МИР ЧРЕЗ СИЛА!"

Путин спечели още един 6-годишен мандат в неделя на президентските избори, които бяха разкритикувани по света заради липсата на истинска конкуренция, и които бяха белязани от обвинения за измами.

Съветвали Тръмп да не поздравява Путин, но той не ги послушал

Съветвали Тръмп да не поздравява Путин, но той не ги послушал

Съветниците му по национална сигурност

Тръмп беше разкритикуван, след като заяви пред журналисти, че е разговарял с Путин по телефона, за да го поздрави за спечелването на четвърти мандат. Той определи разговора като "много добро телефонно обаждане" и заяви, че той и Путин вероятно ще се срещнат скоро.

Сред конгресмените, които нападнаха Тръмп, че поздрави Путин, беше сенатор Джон Маккейн, който му е съпартиец и който отсече: "Американският президент не води свободния свят, поздравявайки диктатори за спечелването на фалшифицирани избори."

Тръмп обяви, че скоро ще се срещне с Путин

Тръмп обяви, че скоро ще се срещне с Путин

За да обсъдят въоръжената надпревара между двете държави