Поддържането на стабилност в Мексико след избухването на насилие в Кулиакан, столицата на Синалоа, е много обезпокоително за американския президент Доналд Тръмп, коментира в Канкун Кристофър Ландау, ръководител на дипломатическата мисия на тази държава в латиноамериканска страна, съобщава Milenio.

"В събота президентът Тръмп искаше да подчертае подкрепата си за Мексико. Също така много време разговарях с президента в петък след всичко, което се случи в Кулиакан, защото той е много загрижен за стабилността на Мексико", обяснява дипломатът.

Според Ландау, САЩ искат съседна страна да бъде стабилна и просперираща.

На 17 октомври мексиканските сили за сигурност хванаха Овидио Гузман Лопес, син на бившия лидер на наркокартела в Синалоа, Хоакин Гузман, в Кулиакан. След задържането му в града започват битки между военните и членовете на престъпната организация. При сблъсъците загинаха най-малко девет души, повече от 20 бяха ранени. В същия ден властите разпоредиха освобождаването на Гузман Лопес, за да не застрашат местните жители.

Според мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, Тръмп по време на телефонните разговори с него "изрази солидарност" във връзка със събитията в Кулиакан. Според мексиканския министър на външните работи Марсело Ебрард страните се споразумяха също така да предприемат мерки за борба с контрабандата на оръжие от САЩ до латиноамериканската страна.

Мексико е един от основните търговски партньори на САЩ.

От януари до юли тази година обемът на търговията между двете страни надхвърли 360 милиарда долара.

"Днес идвам от среща с правителствения екип по сигурността, със секретаря по сигурността Дуразо, външния министър Ебрард и говорихме за това, което щяхме да направим, за да контролираме потока на оръжия, за който знам, че е проблем за Мексико и има мерки, които можем да прилагаме заедно, защото никоя от страните не може да се справи сама", коментира американският посланик.

Не искаме война, обяви президентът на Мексико

Не искаме война, обяви президентът на Мексико

Той защити решението на властите