Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е знак за особено качество, че страната има най-голям брой заразени с новия коронавирус (COVID-19) в света, съобщават световните осведомителни агенции.

"Гледам на това, в известна степен, като на нещо добро, защото това означава, че нашето тестване е много по-добро", изтъкна той в Белия дом.

САЩ имат над 1 500 000 заразени с новия коронавирус, от които близо 92 000 са починали от началото на епидемията в страната, показват данните на Университета "Джонс Хопкинс". На второ място е Русия с близо 300 000 заразени.

Тръмп защити приема на хидроксихлорохин, общувал с много хора

Тръмп защити приема на хидроксихлорохин, общувал с много хора

След критиките, че лекарството не е добре проучено

Вчера Тръмп ръководеше първото заседание на живо на правителството си от началото на епидемията в САЩ.

"Между другото", каза той пред репортери, "знаете, когато казвате, че водим по отношение на заразените, това е така, защото правим повече тестове от всеки друг".

"Така че, когато имаме много заразени", продължи той, "не гледам на това като на нещо лошо, аз гледам на това, в известна степен, като на нещо добро, защото това означава, че нашето тестване е много по-добро".

Той добави: "Така че аз го разглеждам като знак за качество. Действително това е знак за качество. Това е голяма почит за тестването и цялата работа, която свършиха много професионалисти."

COVID-19: САЩ отчетоха още 1 536 жертви и над 20 000 новозаразени за денонощие

COVID-19: САЩ отчетоха още 1 536 жертви и над 20 000 новозаразени за денонощие

Общият брой на жертвите от началото на епидемията вече са 91 845 души

Според Центровете за контрол на заболяванията до вторник САЩ са извършили 12,6 млн теста за наличие на коронавируса.

Тръмп отговаряше на въпрос дали обмисля забрана за пътуване до Латинска Америка, в частност Бразилия, след като тази страна вече има третият най-голям брой заразени след САЩ и Русия.

Националният комитет на Демократическата партия разкритикува коментарите на републиканския президент, като написа в "Туитър", че 1,5 млн. заразени с COVID-19 в САЩ представляват "пълен провал на държавното ръководство".

Въпреки че САЩ са извършили повече тестове като абсолютна бройка в сравнение с всяка друга страна, те не са първи в света по този показател по глава от населението, показват данните на Our World in Data, научно издание на Оксфордския университет.

В САЩ давят, задушават и застрелват милиони селскостопански животни

В САЩ давят, задушават и застрелват милиони селскостопански животни

Методите за избиване са нехуманни

САЩ се нареждат на 16 място в света по тестове на 1000 души, изпреварвайки Южна Корея, но изоставайки от Исландия, Нова Зеландия, Русия и Канада.

През изминалата седмица САЩ са извършвали между 300 000 и 400 000 теста всеки ден.

Ала миналата седмица директорът на Harvard Global Health Institute Ашиш Джа каза по време на изслушване в Конгреса: "САЩ се нуждаят от повече от 900 000 теста дневно, за да се отворят безопасно отново. Правим около една трета от това."

САЩ също така отчитат най-много починали от новия коронавирус в света, макар че на глава от населението са на шесто място, включително след Белгия, Великобритания и Франция, както показват данните на Университета "Джонс Хопкинс".

Тестването за коронавируса в САЩ е критикувано и от двете основни политически сили.

По време на изслушване в Сената миналата седмица, републиканецът Мит Ромни разкритикува тестването на страната, като изтъкна, че "няма какво да празнуваме", защото, каза той, "ние не действахме през февруари през март".

Китай: САЩ да не се опитват да прехвърлят вината за собствения си провал

Китай: САЩ да не се опитват да прехвърлят вината за собствения си провал

САЩ се опитват да оклеветят Китай и си правят погрешна сметка