Джо Байдън и Доналд Тръмп ще посетят границата между САЩ и Мексико в един и същи ден тази седмица, съобщава "Ройтерс". Това подчертава как нелегалната имиграция се е превърнала в един от най-важните въпроси по време на президентската кампания.

Байдън ще пътува до Браунсвил, Тексас в четвъртък, каза служител на Белия дом.

В същия ден бившият президент републиканец Тръмп, който беше силно критичен към граничната политика на своя наследник от Демократическата партия и броя на нелегалните имигранти, преминаващи в САЩ, ще посети Ийгъл Пас в Тексас, каза помощник от кампанията на Тръмп.

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Нови нападки от бившия президент срещу Байдън

Тръмп е близо до осигуряването на републиканската президентска номинация след серия от първични победи над бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, последният му останал съперник. Сега Тръмп съсредоточава атаките си върху Байдън, като проучванията показват, че Байдън е уязвим по въпроса за нелегалната имиграция.

Рейтингът на одобрение на президента Демократ се понижи до 38% през януари, тъй като опасенията относно имиграцията се разразиха, показа последното проучване на Reuters/Ipsos.

Проучването установи нарастваща загриженост относно имиграцията, като 17% от респондентите я посочиха като най-важния проблем, пред който са изправени САЩ днес, рязко увеличение от 11%, които посочиха като най-належащия проблем през декември. Това беше основната грижа на респондентите републиканци, като 36% го посочиха като свое основно безпокойство, над 29%, които посочиха икономиката.

Администрацията на Байдън се бори да се справи с вълната от търсещи убежище на границата между САЩ и Мексико, докато републиканците в Конгреса, подбуждани от Тръмп, заплашиха да провалят двупартиен опит за справяне с проблема.

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ продължават усилията си да отстранят висшия граничен служител на Байдън, министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

В четвъртък Байдън ще обсъди спешната необходимост от приемане на двупартийното споразумение за гранична сигурност на Сената, според служител на Белия дом. Байдън обвинява Тръмп, че е призовал републиканците в Камарата на представителите да блокират усилията.

Тръмп се обяви против сделката в Конгреса за границата с Мексико

Тръмп се обяви против сделката в Конгреса за границата с Мексико

Белият дом търси пробив

Сътрудник на Тръмп каза, че фактът, че Байдън посещава границата в същия ден като бившия президент републиканец, "показва колко голям проблем е това за него".

Президентът на САЩ ще повтори призивите към републиканците в Конгреса да осигурят необходимото финансиране за допълнителен персонал на граничния патрул на САЩ, технология за откриване на фентанил и други, каза служителят на Белия дом.