Американският президент Доналд Тръмп е инструктирал началниците на американската армия да подготвят изтеглянето на американските войски от Сирия, но не им е определил дата за това, пише американският в. "Вашингтон поуст", позовавайки се на високопоставен служител на американската администрация.

По време на среща с висши служители от областта на националната сигурност във вторник, Тръмп подчертал, че американските войски могат да участват в текущи задачи по обучение на местните сили, които да гарантират сигурността в районите, освободени от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), уточнил източникът.

Тръмп искал да напусне Сирия

Тръмп искал да напусне Сирия

Белият дом замразил паричната помощ

Държавният глава на САЩ обаче подчертал, че американската мисия няма да се разпростира отвъд унищожението на ДАЕШ и че очаква други страни, особено богатите арабски държави в региона, да поемат задачата да платят за възстановяването на стабилизираните райони, включително изпращайки свои собствени войски, ако е необходимо.

Тръмп вчера е повторил желанието си бързо да се "маха" от Сирия, дори след като неговият най-висш военен командир за Близкия изток е очертал необходимостта от продължаване на военното присъствие там.

Тръмп заяви на пресконференция в Белия дом, че "искам да се махам. Искам да върна нашите войски обратно вкъщи".

САЩ откриват две военни бази в Северна Сирия

САЩ откриват две военни бази в Северна Сирия

В момента в Сирия има около 2000 американски войници

САЩ, подчерта той, не са получили нищо от похарчените 7 трлн. долара в Близкия изток през последните 17 години, като в сметката му очевидно е включена и войната в Афганистан срещу талибаните в Южна Азия, където той през миналата година одобри увеличаване на американските войски.

"Така че е време. Време е. Ние бяхме много успешни срещу "Ислямска държава", изтъкнал Тръмп, допълвайки: "Но понякога е време да се върнем вкъщи и мислим много сериозно за това, нали?"

Тръмп е споменавал сумата от 7 трлн. долара много пъти, включително по време на предизборната си кампания, въпреки че множество експерти твърдят, че действителната сума е около половина по-малко, като се започне от Афганистан през 2001 г. и се продължи през военните операции на САЩ в Пакистан, Ирак и Сирия.

Мнозина американски военни са били изненадани и объркани от намерението на Тръмп да изтегли САЩ от Сирия, споменато за първи път през миналата седмица. В реч, привидно посветена на вътрешните му планове за инфраструктурата, Тръпм заяви по време на митинг в щата Охайо миналия четвъртък, че американските сили "ще напуснат Сирия много скоро".

Вчера, говорейки пред американския Институт за мир, ген. Джоузеф Вотел, който е началник на централното командване на САЩ, изтъкна: "Много добър военен напредък беше постигнат през последните няколко години, но трудната част, смятам аз, е пред нас". Предстоящите усилия, заяви той, включително ролята на американските военни в стабилизирането на Сирия, консолидирането на придобивките и решаване на дългосрочните проблеми по възстановяването след разгрома на "Ислямска държава".

Вотел, заедно с военния министър Джим Матис, многократно е посочвал през последните месеци, че американските войски ще останат в Сирия в обозримо бъдеще, за да гарантират стабилността и политическото разрешаване на гражданската война. В Сирия към момента има около 2000 американски войници.