Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съдия в щата Флорида да принуди социалната мрежа "Туитър" да възстанови профила му, блокиран през януари с аргумента, че има опасност той да бъде използван за подтикване към насилие, информира "Ройтерс".

Тръмп внесе иск в съда за издаване на предварителна заповед срещу "Туитър", като твърди, че социалната мрежа е била "заставена" да премахне профила му от членове на Конгреса.

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

"Не празнувам и не се гордея с това"

"Туитър" и няколко други социални мрежи наложиха забрана на Тръмп да ползва платформите им, след като на 6 януари тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия.

Това нападение стана след реч на Тръмп пред същата тълпа, в която той повтори лъжливи твърдения, че загубата му на изборите през ноември се дължи на масови фалшификации, твърдение, отхвърлено от множество съдилища и представители на изборните администрации в отделните щати.

Според адвокатите на Тръмп "Туитър" упражнявал "колосално, исторически безпрецедентно и дълбоко опасно за откритите демократични дебати ниво на влияние и контрол върху политическия дискурс в тази страна".

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

През юли Тръмп заведе дело срещу "Туитър", "Фейсбук" и "Гугъл", както и срещу шефовете им, за противозаконно заглушаване на изразителите на консервативни позиции.

По време на блокирането за постоянно на профила на Тръмп от "Туитър" подчертаха, че неговите публикации са нарушили политиката на социалната мрежа, забраняваща "прославяне на насилието". Компанията заяви тогава, че туитовете на Тръмп, които доведоха до блокирането на профила му, е "много вероятно" да насърчат хората да повторят случилото се с безредиците пред и в сградата на Конгреса на САЩ.

Преди да бъде блокиран, Тръмп имаше повече от 88 млн. последователи в "Туитър" и го използваше като свой мегафон в социалните медии.

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Тези профили бяха въвлечени в споделяне на вредно съдържание"