Синът на президента на САЩ Доналд Тръмп и неговият индонезийски бизнес партньор заявиха във вторник, че тематичен парк, в който има хотел "Тръмп" и апартаменти, няма да има финансиране от Китай, съобщава АП.

В ход, който алармира критиците на Тръмп, MNC Land, индонезийската компания, която разработва тематичния парк, собственост на индонезийския милиардер Хари Таноесоедибьо, заяви през май, че е наела дъщерно дружество на китайската държавна металургична корпорация за изграждането на парка в Западна Ява Лидо Сити точно извън Джакарта.

"Тематичният парк няма нищо общо с организацията на Тръмп. Трябва да го изясним", каза Таноесоедибьо по време на пресконференция в столицата, на която присъства и Доналд Тръмп-младши, за да представи лансирането на Trump Residences в Западна Ява и Бали.

Таноесоедибьо коментира, че неговата компания и китайска банка са обсъдили заем за неговия тематичен парк. "Това беше направено от нашия екип, но накрая го отказахме". Медии съобщават, че е подписан заем от китайското правителство за 500 милиона долара, но това е отказано от компанията през май.

"Това няма нищо общо с Тръмп. Очевидно той (Таноесоедибьо) има голяма компания за имоти и двамата нямат нищо общо", допълва Тръмп-младши. 

Собственикът на имота подписва сделка четири години по-рано, комплексът да включва хотел с марка "Тръмп" заедно с голф игрище, кънтри клуб, луксозни етажни собствености, имения и вили - предлагани в рекламния материал като Trump Residences. Заедно с тематичен парк, хотели, магазини, домове и квартал за хранене и развлечения, който MNC разработва самостоятелно, този първи етап заема 3000 хектара.

Самият Trump Residences е на парцел от 350 хектара, до който може да се стигне директно през новооткритата магистрала Бочими от столицата на Индонезия.

Двете групи също работят и върху проект от 102 хектара Trump International Resort, голф клуб и резиденции, разположени в близост до свещения индуски храм на Танах Лот. Те обещават спираща дъха гледка и голф игрище със супер размер с изглед към храма.

Двата проекта на Trump Residences в Западна Ява и Бали ще струват около 1,7 милиарда долара. Организацията на Тръмп ще управлява имотите по споразумение, сключено с MNC Land през 2015 г., преди Тръмп да бъде избран.

Въпреки че участието на Тръмп в проекта преди избирането му, предизвикват опасения, че чужди правителства могат да повлияят на неговата администрация, която е в жестока търговска война с Китай.

"Баща ми изобщо не участва и той няма да взема решения, които засягат страна въз основа на сделка с недвижими имоти", обяснява Тръмп младши, който е изпълнителен вицепрезидент на Организацията на Тръмп. "Би трябвало да сме много ... много ясни за това."

Таноесоедибьо заявява, че проектите са финансирани основно от неговата група компании.