Министерството на правосъдието на САЩ заяви в четвъртък, че бившият президент Доналд Тръмп може да бъде съден от полицейски служители за насилието в Капитолия на 6 януари 2021 г., съобщи NBC News. 

Адвокатите от гражданското отделение на Министерството на правосъдието изясниха в съдебно дело в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, че Тръмп няма абсолютен имунитет срещу множество граждански дела, заведени от полицейски служители и членове на Конгреса, които се стремят да задържат той е отговорен за щетите, произтичащи от бунта на 6 януари.

"Изявленията пред обществеността по въпроси от обществен интерес е традиционна функция на президентството, се казва в кратката информация. Но тази традиционна функция е публична комуникация. Тя не включва подбуждане към непосредствено насилие от вида, който окръжният съд установи от жалбите на ищците."

В Джорджия подготвят обвинения срещу опита на Тръмп да отмени изборните резултати

В Джорджия подготвят обвинения срещу опита на Тръмп да отмени изборните резултати

Намеква се за обвинение и срещу бившия президент

В изявлението се избягва заемането на позиция относно това дали Тръмп действително е отговорен за причиняването на бунта, но се настоява апелативният съд да отхвърли искането за имунитет на Тръмп и да върне делата на по-ниска инстанция за по-нататъшно съдебно производство.

Припомняме, че окръжният съдия на САЩ Амит Мехта първо отхвърли искането за имунитет на Тръмп през февруари 2022 г., като реши, че речта, която Тръмп произнесе по време на митинга на 6 януари в Елипса на Белия дом, не може да се счита за част от официалните му президентски задължения.

"Действията на президента тук не са свързани със задълженията му за вярно изпълнение на законите, водене на външни работи, командване на въоръжените сили или управление на изпълнителната власт, написа тогава Мехта. Изцяло се отнасят до усилията му да остане на поста за втори мандат. Това са неофициални актове, така че опасенията за разделението на властите, които оправдават широкия имунитет на президента, не присъстват тук.

В САЩ публикуват доклад, показващ как Тръмп се опитал да оспори изборите

В САЩ публикуват доклад, показващ как Тръмп се опитал да оспори изборите

В него няма препоръки за повдигане на обвинение

Председателят на голямото жури в Джорджия, което разследва опитите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в щата, заяви в края на февруари пред медиите, че журито е препоръчало повдигането на множество наказателни обвинения.

Съдия от Джорджия нареди публикуването на някои откъси от окончателния доклад на специалното голямо жури, което заключава, че някои свидетели може да са излъгали под клетва и което е дало препоръки на прокурорите относно евентуални обвинения за намеса в изборите, показва документът.

На 2 януари 2021 г. Тръмп се обади на щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и заяви, че, според него, изборните резултати са фалшифицирани. Тогава изтече запис на разговора.