Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви в петък, че разполага с почти половин милиард долара в брой, но предпочита да ги похарчи за президентската си кампания, отколкото да плати наложената му глоба от 454 милиона долара в Ню Йорк по делото за гражданска измама, съобщава АП.

Бившият президент обеща да се бори срещу присъдата и да стигне "чак до Върховния съд на САЩ, ако е необходимо", тъй като щатът се подготвя да конфискува някои от активите му, ако не плати сумата.

"Ще се боря с това чак до Върховния съд на САЩ, ако е необходимо, каза Тръмп пред Fox News Channel в петък. Погрешно тълкувайки закона, той добави: Те не могат да ви отнемат собствеността, преди да имате възможност да обжалвате."

В публикация в петък в своята платформа Truth Social Тръмп увери, че има достатъчно пари, за да покрие изцяло глобата, но не смята, че трябва да ги харчи по този начин.

"Чрез упорит труд, талант и късмет в момента имам почти петстотин милиона долара в брой", написа той с главни букви, добавяйки, че е планирал да използва значителна сума за своята президентска кампания.

Припомняме, че по-рано тази седмица адвокатите на Тръмп заявиха, че намирането на гаранция за покриване на присъдата от 464 милиона долара по делото му за измама в Ню Йорк е "практически невъзможно". Те са се обърнали към 30 компании в търсене на подкрепа за сумата от половин милиард, но е било безуспешно.

"Сумата по съдебното решение, с лихвите, надвишава 464 милиона долара, а много малко облигационни компании ще обмислят сделка за каквато и да е (сума), доближаваща се до този размер", посочват неговите адвокати в документ от почти 5000 страници. Изпратена е и молба към съда за спиране на делото, докато Тръмп обжалва решението.

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 355 млн. долара по дело за измама

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 355 млн. долара по дело за измама

Удар по реномето на бившия президент на САЩ

"Практическата невъзможност за получаване на гаранция пречи на правото на обжалване на обвиняемия", добавиха те.

По последното дело е било включено и клетвено писмо от президент на частна застрахователна фирма. В него той обяснява, че "просто казано, облигация с такъв размер рядко се вижда, ако изобщо се среща".

"При необичайните обстоятелства, когато облигация с такъв размер бъде издадена, тя обикновено се предоставя на най-големите публични компании в света, а не на физически лица или частни фирми", заяви още застрахователният президент.

Допълнително, адвокатите на Тръмп посочват, че облигационните компании не биха приели "твърди активи като недвижими имоти за обезпечение", а само пари или "парични еквиваленти", като инвестиции, които могат бързо да бъдат ликвидирани.

Според оценка на Forbes състоянието на Доналд Тръмп е около 2.5 милиарда долара, като той беше свидетелствал миналата година, че притежава 400 милиона долара в ликвидни активи.

Докато сумата не бъде изплатена, наказанието ще продължи да натрупва лихви от поне 112 хиляди долара на ден.

Припомняме, че през февруари съдия към щата Ню Йорк беше отредил наказанието заради фалшиво увеличаване на активите му. Синовете на Тръмп - Доналд и Ерик, също бяха глобени с по 4 милиона долара, като съдът ги сметна за "отговорни за множество измами".

Тръмп беше предложил да плати по-малка гаранция от 100 милиона долара, докато обжалваше делото, но съдията отхвърли искането.

Тръмп обжалва глобата от 454 милиона долара

Тръмп обжалва глобата от 454 милиона долара

Президентският кандидат за 2024 г. има срок до 25 март

Междувременно, нюйоркският съдия Артър Енгорон беше отсъдил забрана Тръмп да управлява какъвто и да е бизнес в щата за 3 години, след като беше установено, че бившият президент изкуствено е увеличавал активите си, за да осигури по-добри сделки за взимане на заем.

Миналия месец друг съдия сложи на пауза забраната, а предложението на Тръмп да предостави по-малка сума, като гаранция за глобата, беше отхвърлено.

Присъдата от 450 милиона долара не е и единственият му разход. Той беше осъден да плати 83 милиона през януари, след като загуби дело за клевета срещу Е. Джийн Каръл. Гаранцията по този случай вече е внесена.