Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна още по-остро американския вестник "Ню Йорк таймс" във връзка с публикуваната от тях история за кибератаките на САЩ срещу руската електроснабдителна инфраструктура.

Тръмп написа в профила си в "Туитър" следното: "Историята на Ню Йорк таймс за ескалиращите атаки на САЩ срещу електропреносната мрежа на Русия е фалшива новина, и пропадащият Ню Йорк таймс го знае. Те трябва незабавно да разкрият източниците си, които, ако изобщо съществуват, в което се съмнявам, са измислени. Ню Йорк таймс трябва да бъдат държани напълно отговорни!"

Руските новинарски агенции цитираха неназован източник от службите за сигурност, който заяви вчера, че Русия е осуетила опитите на САЩ да извършат кибератаки върху системите за контрол на руската електроснабдителна инфраструктура.

Разкритието беше направено пред руските агенции дни след като "Ню Йорк таймс" цитира неназовани правителствени източници, които са казали, че САЩ са внедрили потенциално подривен софтуер в електропреносната мрежа на Русия като част от по-агресивното използване на своите инструменти за кибератаки.

Тръмп: Не сме кибератакували Русия

Тръмп: Не сме кибератакували Русия

ФБР се страхувало от намеса на Кремъл

В неделя Тръмп обвини изданието в "истински акт на предателство", след като вестникът публикува материал за кибератаки на САЩ срещу електропреносната мрежа на Русия, информация, която Тръмп също отрече.

Тръмп многократно е нападал "Ню Йорк таймс", откакто се кандидатира за президент през 2015 г. и дори стигна толкова далеч през април 2019 г., като каза, че "те ще трябва да коленичат и да молят за прошка - те наистина са враг на народа!".

Русия разтревожена от информация за кибератака на САЩ срещу ел. мрежата ѝ

Русия разтревожена от информация за кибератака на САЩ срещу ел. мрежата ѝ

"Без съмнение тази информация показва хипотетична възможност"