Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е обект на разследване от страна на ФБР. Същевременно, в интервю за NBC News той заяви, че уволненият от него директор на ФБР Джеймс Коми е позьор и го упрекна, че си прави самореклама.

По думите му, самият Коми го е уверил, че срещу него не се води разследване.

Отстраненият шеф на ФБР, който водеше разследване за руската намеса в американските избори и връзките на щаба на Тръмп с Кремъл, заяви намерение да разшири разследването - малко преди да бъде освободен от поста.

Тръмп коментира, че лично е взел решението за уволнението на Коми. По-рано от Белия дом беше разпространена информация, че това е станало по препоръка на министерството на правосъдието.

"Във ФБР беше бардак. Имах намерение да уволня Коми, това беше мое решение. Независимо от препоръката." - заяви Тръмп.

В публичното пространство се появиха множество коментари, че истинската причина за отстраняването на шефа на ФБР е именно разследването по руската афера, а от Белия дом го определиха като "вероятно една от най-маловажните задачи", с които бюрото се занимава.

Противоположна позиция изрази изпълняващият длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб, който заяви, че това е "много важно разследване".

ФБР продължава разследването за руската намеса, въпреки уволнението на Коми

ФБР продължава разследването за руската намеса, въпреки уволнението на Коми

Изпълняващият длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб

На изслушване пред комисията по разузнаването в сената той опроверга и твърдението на Белия дом, че досегашният директор е загубил доверието на служителите си. По думите му, спецслужбите имат пълно доверие на Коми.