В Кремъл са получили информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да отиде в Москва на 9 май за честването на 75-годишния юбилей от Деня на победата. Това обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Действително по дипломатически канали получихме информация, че президентът няма да дойде", отбеляза Песков.

Макрон - единственият западен лидер на военния парад за Деня на победата в Москва

Макрон - единственият западен лидер на военния парад за Деня на победата в Москва

Българският президент Румен Радев също ще присъства

Той посочи, че все още не е известно на какво равнище ще бъдат представени САЩ по време на тържествата по случай Деня на победата.

През ноември Тръмп каза, че би искал да присъства на 9 май в Москва за отбелязването на 75-годишнината от победата във Втората световна война.

Руският военен министър Сергей Шойгу уточни, че през тази година 15 хиляди души и почти 400 единици наземна и авиационна техника ще участват във военния парад на 9 май в Москва. Той добави, че в празничните мероприятия ще бъдат включени най-новите модели противоракетни и противовъздушни системи, крайбрежни ракетни комплекси, както и автомобили за дистанционно миниране.

Шойгу посочи също, че Русия е поканила военни от 20 страни да вземат участие в парада на победата на Червения площад.

Трябва ли Румен Радев да отиде на парада на победата в Москва?

Трябва ли Румен Радев да отиде на парада на победата в Москва?

Посещението на московския деветомайски парад е преди всичко символно действие. Също и мотивите, с които Радев да (не) отиде, са символни. И то не толкова с настоящата европейска политика спрямо Русия, а с отношението към историческото събитие, свързано с парада. И най-вече с България