Американският президент Доналд Тръмп обвини предшественика си Барак Обама и "хората му" в организирането на демонстрациите, които заляха улиците, летищата и други обществени пространства през първите седмици на неговото пребиваване в Белия дом, съобщава "Гардиън".

В интервю за любимата си телевизия Fox, което ще бъде излъчено във вторник сутринта американско време, той също намекнал, че Обама и негови съюзници стоят зад изтичането на класифицирана информация от Белия дом към медиите.

Липсват каквито и да е доказателства, че бившият президент има какъвто и да е пръст и в двете дейности.

Тръмп бил запитан от водещия на Fox дали смята, че Обама е замесен в организирането на протести, и ако е, "това нарушение ли е на т. нар. неписани правила, които трябва да спазват президентите?"

"Не, смятам, че той стои зад това. Аз също така смятам, че това е просто политика. Просто така стоят нещата", изтъкнал Тръмп според публикувани предварително части от интервюто.

Той продължил: "Никога не знаеш какво точно се случва зад кулисите... Смятам, че президентът Обама стои зад това, защото негови хора със сигурност стоят зад него."

Републиканци и десни медии обвиниха бившия американски президент в дирижирането на протестите срещу Тръмп чрез група за натиск, наречена "Организиране за действие", която се появи и придоби сила покрай предизборните кампании на Обама. Тя се управлява от Джим Месина, който беше заместник-шеф на канцеларията на Обама по време на първия му мандат и шеф на предизборния му щаб по време на изборите през 2012 г.

Като неправителствена организация, групата не може да се застъпва за политически кандидат, въпреки че дневният ѝ ред е много близък до Демократическата партия и основните позиции от политиката на Обама. Няма доказателства, че бившият президент е лично замесен с групата.

В интервюто за Fox Тръмп обвинява Обама и негови съюзници и за възможно участие в изтичането на информация от Белия дом.

"Някои от изтичанията е възможно да идват от тази група", посочи той.