Президентът на САЩ Доналд Тръмп се завърна от посещението си на американско-мексиканската граница в щата Тексас, като обяви потока от нелегални имигранти за "нашествие".

Тръмп също така повтори желанието си да изгради гранична стена, твърдейки, че САЩ "не могат да бъдат в безопасност" без нея.

"Току-що се върнах и положението е далеч по-лошо от това, което почти всеки би разбрал, нашествие!", написа американският държавен глава в "Туитър", преди да нападне лидерите на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и Сената (горната камара на Конгреса) за това, че не са осигурили финансиране за планираната от него гранична стена.

Тръмп отново заговори за извънредно положение

Тръмп отново заговори за извънредно положение

Отмени участието си в Давос…

"Демократите, ревльото Чък (Шумър) и Нанси (Пелоси) не знаят колко лошо и опасно е това за нашата ЦЯЛА СТРАНА", написа той, допълвайки: "Стоманена бариера, или стена, трябваше да е построена от предишните администрации отдавна. Те никога не го сториха - аз ще го направя."

Правителството в САЩ частично не работи вече в продължение на три седмици, като лидерът на малцинството на демократите в Сената Чък Шумър и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отказват да изпълнят искането на президента за осигуряване на 5,7 млрд. долара за строителство на стената.

Президентът проведе масирана медийна офанзива срещу демократите, като направи телевизионно обръщение към към нацията по-рано тази седмица и отмени посещението си на Световния икономически форум в Давос, като изтъкна като причина "непреклонността на демократите относно граничната сигурност".

Тръмп инспектира границата с Мексико

Тръмп инспектира границата с Мексико

20-ият ден от спирането на работата на правителството