Президентът на САЩ Доналд Тръмп инспектира границата с Мексико. Преди това той повтори заплахата си, че ще обяви извънредно положение, ако Конгресът не отпусне поисканите от него няколко милиарда долара за издигане на стена по американско-мексиканската граница като част от споразумение за прекратяване частичното спиране на работата на правителството, пише "Гардиън".

В четвъртък, 20-ият ден от спирането на работата на правителството, президентът посети границата с Мексико в щата Тексас.

Тръмп отново заговори за извънредно положение

Тръмп отново заговори за извънредно положение

Отмени участието си в Давос…

Преди да напусне Белия дом за Макалън, Тексас, американският лидер заяви пред журналисти, че предпочита да работи с Конгреса за постигане на споразумение за прекратяване на кризата, но предупреди, че ще използва извънредните си правомощия да заобиколи Конгреса, ако не бъде постигнато споразумение.

"Имам пълното право да обявя национално извънредно положение", предупреди той. Коментарът му е в противоречие с позицията на правни експерти, които поставят под въпрос правото на президента да предприеме подобни действия при такъв казус.

Ако Конгресът не отпусне пари на правителството през уикенда, това ще е най-продължителното прекратяване на работата на държавните институции в историята на САЩ.

Тръмп се срещна с демократите за шътдаун

Тръмп се срещна с демократите за шътдаун

Трудни преговори

Като част от серия събития на границата Тръмп участва на кръгла маса с представители от кабинета му, служители от граничните служби и местни жители, за да обсъдят граничната сигурност. На срещата президентът отбеляза, без да предоставя доказателства, че стената ще намали престъпленията.

По-късно в близост до Мишън, Тексас, Тръмп инспектира границата, където се ръкува с войници и служители на граничния патрул.

Американският лидер иска от Конгреса да отпусне 5,7 милиарда долара за изграждане на стена, което се отхвърля от демократите.

Демократите обвиниха Тръмп, че отвлича вниманието от истинските проблеми

Демократите обвиниха Тръмп, че отвлича вниманието от истинските проблеми

Кризата е измислена, президентът държи американците като заложници

800 000 федерални служители са в неплатен отпуск или работят без заплащане, тъй като Тръмп заявява, че няма да се подпише под законопроекта за финансиране на правителството, ако не бъдат отпуснати средства за стената.